Peripeţiile mustăţilor unui rege francez

599 vizualizari
Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

În octombrie 1793, în urma unei hotărâri a Parlamentului revoluţionar francez, mormintele regale îngropate în Saint-Denis au fost deschise şi osemintele au fost profanate. Deschizându-se mormântul regelui Franţei, Henry al IV-lea, s-a constatat că trupul regelui care odihnea aici de 183 de ani se afla în perfectă stare de conservare şi că barba îi crescuse mult, după cum şi mustăţile îi erau foarte lungi.

Cucerit de această apariţie, comisarul pentru Arte Frumoase, Alexandre Lenoir, nu s-a putut abţine să-i strângă cu respect mâna regelui mort! Un ofiţer municipal a folosit prilejul pentru a lua un mulaj al chipului regal, fotografia acestuia fiind apoi reprodusă ani în şir în manualele de istorie. Un soldat aflat acolo, îşi scoase sabia, tăie mustăţile lui Henry al IV-lea şi apoi, punându-şi-le pe faţa lui, spusese fudul: „Acu le vin eu de hac ticăloşilor de englezi!”

Douăzeci de ani mai târziu, la reinstaurarea monarhiei, subprefectul de Saint-Denis oferea plin de mândrie regelui Ludovic al XVIII-lea un panou cu doi dinţi ai lui Henry al IV-lea, o mânecă aproape intactă a cămăşii cu care fusese îngropat şi…mustăţile!