Misterul oamenilor cu pielea albastră din Kentucky – ei chiar au existat!


„Fugates cei albaştri”, adesea numiţi pur și simplu „Oamenii albaştri din Kentucky”, au constituit mult timp un interes științific. Dar de ce „albaştri”? Există o explicație științifică în spatele acestei stări genetice neobișnuite? Sunt reali oamenii cu piele albastră?

Era anul 1822, iar Martin Fugate, un orfan din Franța, a venit în America, în regiunea Troublesome Creek pentru a începe o nouă viaţă. Se spunea despre el că ar fi avut o piele albastră; el s-a căsătorit cu Elizabeth Smith. Cei doi au avut 7 copii, 4 dintre ei având piele albastră. Zona în care trăiau Martin și Elizabeth era una izolată, iar noii veniți erau rareori văzuți acolo. Acest lucru a condus la un nivel ridicat de consangvinizare în căsătoria dintre familii. Consangvinitatea reprezintă un raport de rudenie între persoane care au același tată, dar nu și aceeași mamă, respectiv o relație genetică între indivizi dintr-un strămoș masculin comun, care poate provoca o boală genetică semnificativă. Elizabeth, care a fost strâns legată de un clan din apropiere, poate că a avut și ea unele anomalii genetice.

Ceea ce Martin Fugate nu știa la vremea respectivă era că s-a căsătorit cu o femeie cu aceeași trăsătură genetică rară pe care el o avea. A fost o coincidență foarte nefericită. Când Zachary, unul dintre fiii albaştri ai lui Martin și Elizabeth, s-a căsătorit cu sora lui Elizabeth, gena bolii a continuat să se răspândească. Zachary a avut mai mulți copii. Unul dintre fiii săi, Levy, s-a căsătorit cu o femeie din clanul Ritchie, o altă familie proeminentă din regiune. Împreună, au avut opt ​​copii, inclusiv Luna, care s-a născut cu o piele aproape purpurie!

Din moment ce cei din familia Fugates s-au căsătorit cu veri şi rude apropiate, anomalia pielii albastre a continuat să se perpetueze. Viața pentru oamenii albaştri din Kentucky nu a fost uşoară. Toți cei din familie au fost stigmatizați din cauza aspectului lor neobișnuit, poporul albastru din Kentucky izolându-se de restul societății.

Examenele medicale efectuate de Dr. Cawein au dezvăluit adevărul despre oamenii albaştri din Kentucky. Ei sufereau de o boală cunoscută sub numele de metemoglobinemie. Când nivelurile de metemoglobină din celula roșie sunt mai mari de 1%, pielea devine albastră, buzele devin violete, iar sângele roșu normal are o culoare brun-ciocolată. Această boală poate fi moștenită sau declanșată de expunerea la substanțe chimice cum ar fi, de exemplu, benzocaina și xilocaina.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock