Din „misterele” mirosului – lucruri extraordinare despre acest simţ extraordinar


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Mirosul este unul dintre cele mai importante simţuri ale omului. Cum am putea astfel aprecia un parfum sublim? Pentru a aprecia mirosul, Dumnezeu ne-a înzestrat cu 6 milioane de celule olfactive. Dar, iată câteva „mistere” ale mirosului; e posibil ca să nu ştiţi chiar totul despre ele.

Mirosul variază de la un individ la altul?

Da. El este mai puţin dezvoltat la bărbaţi decât la femei. În plus, la femei mirosul variază odată cu ciclul menstrual, fiind mai viu în momentul ovulaţiei.

Mirosul se diminuează cu vârsta?

Da. Profesorul Guy Lazorthes de la Facultatea de Medicină din Toulouse arată că maximumul capacităţilor olfactive se situează între 20 şi 40 ani. La 70-80 ani, 60% dintre subiecţi suferă o diminuare foarte netă a acuităţii olfactive. Pierderea mirosului la cei în vârstă ar explica, în parte, lipsa de apetit şi denutriţia lor.

Se poate pierde mirosul?

Da. Guturaiul, gripa, rinita alergică (şi, mai nou, Covid-ul) pot să reducă, temporar, simţul olfactiv. Este vorba de o simplă obstrucţie mecanică a foselor nazale, care nu permite contactul dintre moleculele mirositoare şi celulele senzoriale. Atunci când pierderea mirosului persistă, ea indică mai degrabă existenţa unei sinuzite sau a polipilor nazali. Uneori, aceasta este definitivă (anosemie). Asemenea situaţii ireversibile se datorează, cel mai adesea, unui traumatism cranian, unei viroze encefalice sau unei tumori cerebrale. Se întâlnesc, de asemenea, cazuri când subiectul percepe mirosuri extrem de neplăcute, care, în realitate, nici nu există.

Se creează obişnuinţă la mirosuri?

Da. De fapt, se instalează un fel de oboseală. Vanilia, de exemplu, nu se simte decât după 2 minute, camforul după 5 minute. Atunci când suntem expuşi timp îndelungat la un miros, sfârşim prin a nu-l mai percepe.

Nou-născuţii recunosc mirosul mamei lor?

Da. De la vârsta de 6 zile, sugarul cunoaște mirosul sânului matern şi se orientează spre orice obiect impregnat de acesta. Dacă, de pildă, se aduce în apropierea lui un tricou purtat de mama sa, el va încerca să-l prindă cu gura.

Pierderea mirosului perturbă gustul?

Da. Pentru că perceperea alimentelor se realizează prin combinarea mirosului cu gustul. Limba, cu papilele sale gustative, nu poate să distingă singură gustul sărat, dulce, acru şi amar. O infecţie a căilor respiratorii sau pierderea mirosului antrenează o diminuare considerabilă a simţului gustativ.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock