Oamenii de știință au întinerit pielea unei femei de 53 de ani, aceasta arătând ca cea a unei femei de 23 de ani, într-un experiment inovator


Într-o descoperire științifică remarcabilă, cercetătorii de la Institutul Babraham din Cambridge au inversat cu succes procesul de îmbătrânire a celulelor pielii, făcându-le să se comporte ca și cum ar aparține unei persoane cu 30 de ani mai tânără. Această dezvoltare a generat un entuziasm semnificativ în comunitatea științifică.

Echipa și-a propus inițial să genereze celule stem embrionare din celule adulte, o tehnică lansată pentru prima dată de omul de știință, câștigător al Premiului Nobel, Shinya Yamanaka în 2006. Yamanaka, cercetător la Universitatea din Kyoto, a demonstrat că celulele adulte specializate pot fi reprogramate în celule stem prin expunerea la patru molecule cheie. Aceste celule reprogramate, denumite celule stem pluripotente induse (iPS), au capacitatea de a se dezvolta în orice tip de celulă din organism. Această descoperire a revoluționat medicina regenerativă, permițând cercetătorilor să exploreze noi căi pentru repararea țesuturilor și potențiale tratamente pentru bolile degenerative.

Pornind de la această bază, biologul molecular Wolf Reik, împreună cu cercetătorul Diljeet Gill și o echipă de la Institutul Babraham, au căutat să perfecționeze procesul. În loc să expună celulele adulte ale pielii la moleculele de reprogramare timp de 50 de zile, așa cum făcuse Yamanaka, au redus timpul de expunere la doar 13 zile. După acest tratament inițial, celulele au fost lăsate să crească natural în condiții standard. S-a descoperit că, în această perioadă, modificările legate de vârstă în celulele pielii au fost șterse efectiv. Celulele și-au pierdut momentan identitatea înainte de a-și recăpăta treptat funcția de celule ale pielii. Pentru a evalua gradul de întinerire, cercetătorii au examinat markerii biologici asociați cu îmbătrânirea și producția de colagen. Rezultatele au fost izbitoare – aceste celule tratate semănau foarte mult cu cele ale unei tinere de 23 de ani, în ciuda faptului că provin de la o donatoare de 53 de ani.

Reflectând la momentul în care aceste constatări au fost confirmate, Gill și-a amintit neîncrederea sa inițială. „Îmi amintesc ziua în care am primit rezultatele. Unele dintre celule păreau cu 30 de ani mai tinere decât ar fi trebuit să fie. A fost un moment incredibil de interesant” – a spus el.

Capacitatea de a restabili funcția de întinerire a celulelor reprezintă o piatră de hotar majoră în înțelegerea modului în care se produce îmbătrânirea la nivel biologic. Colagenul, o proteină esențială care menține elasticitatea și structura pielii, se diminuează odată cu vârsta, ducând la apariția ridurilor și la reducerea fermității pielii. Prin inversarea cu succes a acestui proces, studiul sugerează că îmbătrânirea poate să nu fie la fel de ireversibilă cum se credea anterior.

După anunțarea acestei descoperiri, reacțiile publicului, profesioniștilor medicali și industriei cosmetice au fost mixte. Mulți oameni și-au exprimat entuziasmul și speranța, văzând această cercetare ca o potențială soluție la preocupările estetice. Experții în dermatologie și medicină regenerativă au recunoscut importanța studiului, dar au cerut prudență.

Conceptul de inversare a îmbătrânirii a fost un domeniu de interes în ultimii ani, diverse studii explorând abordări similare. În 2020, cercetătorii de la Harvard Medical School au restabilit cu succes vederea la șoarecii în vârstă, prin reprogramarea celulelor oculare folosind factorii Yamanaka. Studiul lor, publicat în „Nature”, a demonstrat că celulele din retină și-ar putea recăpăta funcția de întinerire, sugerând că reprogramarea poate avea aplicații dincolo de celulele pielii.

Aceste studii indică faptul că procesul de îmbătrânire nu este complet ireversibil, iar reprogramarea celulară țintită poate oferi în cele din urmă noi metode pentru extinderea sănătății umane și a longevității.

Sursa: „Multi-omic rejuvenation of human cells by maturation phase transient reprogramming” / elifesciences.org