Un băiețel de trei ani de pe Înălțimile Golan, lângă granița dintre Siria și Israel, a făcut o afirmație uimitoare. El a insistat că a fost ucis într-o viață anterioară, oferind detalii despre crimă, a arătat locul său de înmormântare și chiar a identificat unde era ascunsă arma crimei. Când sătenii au săpat, au găsit atât un schelet, cât și un topor, exact așa cum descrisese el.
Dr. Eli Lasch, un medic respectat cunoscut pentru munca sa în Gaza, a fost martor la eveniment. Relatarea lui a fost documentată ulterior de terapeutul și autorul german Trutz Hardo în lucrarea „Children Who Have Lived Before: Reincarnation Today”, adică „Copii care au trăit înainte: Reîncarnarea astăzi”. Cazul a atras atenția datorită detaliilor precise oferite de băiat.
Un detaliu înfiorător a fost semnul din naștere de pe capul copilului – un semn lung și roșu. Unii cred că semnele din naștere se referă la rănile din viața trecută. Băiatul însuși a susținut că semnul este asemănător cu rana mortală pe care a suferit-o în viața anterioară. Pe măsură ce a crescut, copilul a dezvăluit mai multe. El a numit persoana care l-a ucis, ducând la o confruntare cu acuzatul. La început, bărbatul a negat orice implicare. Dar după ce trupul și arma au fost descoperite, el ar fi mărturisit în privat.
Unii văd asta ca pe o coincidență ciudată. Alții cred că este o dovadă puternică a reîncarnării. Indiferent de convingerile cuiva, povestea rămâne un mister intrigant. Cazul din Înălțimile Golan nu este singurul în care copiii și-au amintit viețile trecute cu o acuratețe șocantă. Cazuri similare există în diferite culturi, întărind argumentul pentru amintirile din viețile trecute.
Reîncarnarea a fost o credință centrală în multe culturi de mii de ani. Hinduismul și budismul învață că sufletele trec prin mai multe vieți, progresând pe baza acțiunilor trecute. Vechii egipteni credeau și ei într-o formă de reîncarnare, în care sufletele puteau renaște în condițiile potrivite.
În culturile africane, reîncarnarea este, de asemenea, o credință răspândită. Poporul Yoruba din Nigeria, de exemplu, crede în conceptul de „Abiku”, considerându-se că anumiți copii sunt spirite reîncarnate care se întorc în aceleași familii în mod repetat.
Unii cercetători cred că aceste cazuri sugerează posibilitatea ca conștiința să supraviețuiască dincolo de corp. Sunt amintirile din viețile trecute reale sau sunt doar modul creierului de a construi amintiri false? Nimeni nu are răspunsuri certe.
Știința modernă începe să exploreze posibilitățile prin mecanica cuantică și studiile conștiinței. Unii teoreticieni sugerează că energia și conștientizarea ar putea să nu fie limitate la o singură viață. Psihologii care studiază cazurile de reîncarnare susțin că acestea nu pot fi considerate cu ușurință drept coincidențe. Mulți copii și-au amintit detalii pe care nu le-ar fi putut învăța în mod natural. Unii au vorbit în limbi necunoscute, au descris fapte istorice obscure și chiar au recunoscut rude din trecut pe care nu le-au întâlnit niciodată.