După secole de teste științifice și dezbateri, Giulgiul din Torino (pânza de in în care se presupune că ar fi fost învelit Iisus Hristos) rămâne unul dintre cele mai interesante artefacte religioase din lume atât pentru sceptici, cât și pentru credincioși, cercetători și teologi. Renumitul autor, jurnalist și cercetător William West, un expert în autenticitatea Giulgiului, a fost mai întâi un sceptic crezând în rezultatele datării cu carbon radioactiv a Giulgiului de la sfârșitul anilor 1980, care spunea că Giulgiul a fost creat în secolul al XIII-lea. Dar, după ce a făcut mai multe cercetări, West a descoperit dovezi care l-au determinat să-și reconsidere poziția. În 2024, a publicat o carte – „The Shroud Rises, as the Carbon Date is Buried” – în care sugerează că datarea cu carbonul radioactiv din 1988 pentru Giulgiu s-a dovedit a fi defectuoasă, iar toate testele noi au indicat că giulgiul are o vechime de 2.000 de ani.
„Este plin de sânge. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care le observi despre giulgiu”, a spus expertul. El a descris că nu doar rănile evidente – cum ar fi fluxul mare de sânge din lateral – sunt evidente, dar şi fiecare semn de flagelare de pe partea din față și din spate a pânzei este însoțit de pete de sânge. „Cercetarea a arătat foarte clar că acele fluxuri de sânge și cheaguri sunt 100% precise și intacte”, a spus el. „Odată ce sângele intră și se usucă, toată lumea știe că se lipește greu. Și când îl forțați, cheagurile de sânge se sparg. Dar pe giulgiu, toate acele cheaguri de sânge care acoperă întregul corp sunt toate intacte. L-au studiat medicii legiști din întreaga lume, unii dintre experții de top în domeniu, și toţi au fost absolut uimiți de cât de precise sunt detaliile”, a continuat el.
West și-a subliniat și mai mult punctul de vedere făcând referire la Pierre Barbet, un chirurg francez care a petrecut o mare parte din primul război mondial tratând victimele pe câmpul de luptă, înainte de a deveni profesor de frunte și chirurg șef la un spital important din Paris. „Barbet era practic obsedat de sânge și prin asta a devenit obsedat de giulgiu”, a explicat West. „El a spus că tot ce a observat pe giulgiu a fost suficient pentru a-l convinge că este cu siguranță al Domnului Nostru, Iisus Hristos”.
Apoi, West a vorbit despre cum a fost impregnată țesătura de in. „Acum, știința a descoperit că imaginea de pe pânză nu a fost făcută din materiale artistice, cum ar fi vopseluri sau cerneluri, iar singurul mod în care oamenii de știință pot reproduce ceea ce este pe pânză chiar astăzi este folosirea unei explozii uriașe de lumină ultravioletă cu ajutorul unor lasere perfecţionate. Cu toate acestea, nu ar putea niciodată să producă întreaga imagine, deoarece ar fi nevoie de mai multă energie electrică decât avem în zilele noastre”, a concluzionat expertul.