Faceţi mai rar duş, dacă nu vreţi să vă invadeze bacteriile!

115

În capetele duşurilor se acumulează bacterii care pot deveni fatale pentru plămânii noştri, afirmă microbiologii americani.

“Deşi băile zilnice revigorează şi curăţă milioane de americani, aceştia se pot alege în acelaşi timp cu bacterii cu potenţial patogen”, informează site-ul ScienceDaily, citând un studiu realizat la Universitatea din Colorado. Biologii au analizat în laborator probe luate de la 50 de capete de duş, după care au descoperit că 30% din instalaţii adăposteau niveluri foarte ridicate de bacterii din clasa Mycobacterium avium. Aceşti agenţi patogeni provocă infecţii pulmonare, mai ales în cazul persoanelor cu sisteme imunitare scăzute.

“Dacă în momentul în care dai drumul la duş laşi apa să-ţi stropească faţa, este foarte probabil să fii invadat de o încărcătură de bacterii Mycobacterium avium, care nu sunt tocmai sănătoase”, spune profesorul Norman Pace, coordonatorul studiului.

În probele recoltate din instalaţia de la duşuri s-au descoperit straturi dense de bacterii în concentraţie de o sută de ori mai mare faţă de nivelurile înregistrate pe conductele ce transportă apă potabilă. Odată ce duşul este pornit, bacteriile sunt pulverizate în aer, ajungând lesne în plămâni.

Întrebat cât de periculos este până la urmă obiceiul duşului zilnic, profesorul de biologie moleculară Norman Pace nuanţează: “Probabil că nu e nici un pericol atâta vreme cât sistemul imunitar nu este slăbit. Dar, ca în multe alte cazuri de expunere, există un risc asociat”. Potrivit biologului din Colorado, capetele de duş care sunt confecţionate din plastic găzduiesc considerabil mai multe bacterii decât cele făcute din metal. Actualul studiu face parte dintr-o serie de cercetări dedicate mediului din spaţiile locuite. Echipa condusă de Pace a mai descoperit că în aerul din metroul, spitalele şi din birourile din New York se găsesc de zece ori mai multe bacterii decât în alte oraşe.

Sursa: www.cotidianul.ro