Megalodonul: ar putea ca acest rechin gigantic, de 18 metri lungime, încă să se mai ascundă în oceanele noastre?


Mările şi oceanele au găzduit multe creaturi gigantice și încă mai dețin multe secrete întunecate îngropate în adâncurile lor. Oricum, creaturile care au cutreierat mările cu milioane de ani în urmă au fost cele care au atras interesul cercetătorilor. Şi asta pentru că în trecut au existat monștri adevărați în mările şi oceanele antice. O astfel de creatură masivă a fost, sau poate este, Megalodonul, poate cel mai mare și mai puternic prădător care a trăit vreodată. Se spune că Megalodonul avea mai multă forță de mușcătură decât un Tyrannosaurus Rex.

Rămășițe ale rechinului Megalodon au fost găsite în întreaga lume. Dar cum arăta de fapt acest prădător minunat? Și ar putea ca el să mai existe în adâncurile oceanului? Cercetătorii cred că el a dispărut doar cu aproximativ 3,6 milioane de ani în urmă. Aparent, asta ar însemna că Megalodonul a domnit peste oceane timp de cel puțin 13 milioane de ani.

Nimeni nu știe exact dimensiunile Megalodonului, deși unii estimează că avea până la 18 metri în lungime. În comparație cu marele rechin alb, unul dintre cei mai mari prădători cunoscuți din oceanele de astăzi, Megalodonul este de aproape 3 ori mai lung. Cu toate acestea, astfel de estimări au fost făcute numai pe baza dinților rechinilor Megalodon, care măsurau aproximativ 18 centimetri, mult mai mare decât dinții de rechin cunoscuți în prezent. Numele Megalodon se traduce de fapt prin „dinte mare”.

Dimensiunea dinților Megalodon și textura lor zimțată nu lasă nicio îndoială: trebuie să fi fost un prădător. Dovezile dinților fosilizați de Megalodon încorporați în oasele de balenă preistorice sugerează că rechinul uriaș trebuie să fi vânat delfini, dar și alți rechini. O altă descoperire importantă despre Megalodon sugerează că avea o falcă neobișnuit de largă, care se întindea până la 3,5 metri, suficient pentru a înghiți o pradă mare.

Mările şi oceanele Pământului sunt vaste și conțin multe secrete, dar pare puțin probabil ca Megalodonul să mai existe undeva acolo. Adevărul cel mai probabil este acela că rechinii Megalodon au dispărut spre sfârșitul Erei Pliocenului, acum aproximativ 3,6 milioane de ani.

Cum au murit masivii rechini? Sfârșitul Erei Pliocenului a marcat debutul unor scăderi bruşte de temperaturi în întreaga lume. Rechinii Megalodon au supraviețuit în apele tropicale, iar dimensiunea lor trebuie să fi făcut dificilă adaptarea lor la condițiile în schimbare. O mare parte a animalelor marine au dispărut din cauza temperaturilor scăzute, iar Megalodonul trebuie să fi rămas fără pradă. Pe de altă parte, prada mai mică s-ar fi adaptat la ape mai reci, unde rechinii nu puteau ajunge. În plus, se crede că Megalodonul și-a creat coloniile în apropierea țărmului, iar temperaturile reci trebuie să-i fi distrus. Pare aproape sigur că toate condițiile din ce în ce mai ostile l-au condus pe rechinul gigant la dispariție. Dar, nu se ştie niciodată…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock