Legenda incredibilă a „Palatului strigoiului” din Iaşi, care a aparţinut de un personaj cu o înfăţişare halucinantă – baş-boierul Frederic Balş


Pe locul unde acum se află acum sediul Universităţii din Iaşi „Al.I. Cuza” (corpul A), în secolul al XIX-lea exista o altă clădire, „Palatul strigoiului”, care ulterior (după renovări) a devenit sediul Teatrului din Copou din Iaşi. El are o istorie „paranormală”, ca să zic aşa.

Aşadar, iniţial, era o casă mare, înconjurată de ziduri groase, care aparţinea domnitorului moldovean Ioniță Sturdza Vodă. De la urmașii domnitorului, casa a trecut la marele logofăt și baș boier Teodor Balș, poreclit şi „Frederic” Balș, pentru figura și barba sa impozantă și, îndeosebi, pentru purtarea de „om măreț la chip și la barbă”, ca a regelui prusac Frederic cel Mare. Teodor Balş obţinuse de la vizir firmanul de „Baș-boier” – cel mai mare dintre boieri, primul după domn (1835), ce-i îngăduia îmbrăcarea mantiei albe țesută cu fir de aur, iar pe cap un calpac deosebit cu fundul din atlas alb.

În anul 1837, Teodor Balş și-a dat obștescul sfârșit, și ciudat e faptul că, până la înmormântare, lui Frederic Balş i-au căzut barba lui cea lungă, împreună cu mustățile și cu genele, semn că ar fi înghițit ceva arsenic sau șoricioaică. De atunci, a apărut legenda strigoiului. Drept pedeapsă că a fost omorât (otrăvit), boierul venea noaptea, de pe lumea cealaltă, plimbându-se prin palatul de pe Copou și speriind pe acei doritori să-l locuiască. Fiind situat aproape de marginea târgului, de unde începeau livezile cu vii și înconjurat de o grădină cu arbori bătrîni, în care cântau noaptea privighetorile, dar și cucuvele, oamenii treceau pe lângă el cu spaimă.

Ca să n-o prindă pustiul, noul proprietar, domnitorul Mihail Sturdza a închiriat clădirea, dar toţi fugeau de ea, de teama strigoiului. Ca să scape de bucluc, Mihail Sturdza renovă clădirea şi o transformă în teatru, devenind în 1846 „Teatrul din Copou”. Aici a funcţionat timp de 42 de ani Teatrul Naţional din Iaşi, însă clădirea a fost distrusă în noaptea de 17/18 februarie 1888 de un incendiu… poate din cauza strigoiului lui Frederic Balş.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock