În scrisoarea unui oficial roman către Senat, aflăm adevărata înfăţişare a lui Iisus Hristos: “Este mult mai frumos decât majoritatea oamenilor”

1930

În februarie 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/enigma-infatisarii-lui-iisus-hristos-avea-fiul-lui-dumnezeu-parul-lung/), scriam un articol în care aduceam nişte argumente, bazându-mă pe un articol din 2004 a antropologului Joe Zias, că Iisus Hristos nu ar fi avut părul lung. Am găsit recent într-o carte scrisă în limba engleză din secolul al XIX-lea un paragraf intitulat “Descriere timpurie a înfăţisării lui Iisus Hristos”, de unde aflăm cum arăta Mântuitorul, pe baza epistolei ce ar fi fost scrisă de Publius Lentulus, un prieten al lui Pilat, către Senatul roman. Unii cred că această scrisoare ar fi fost fabricată în secolul al III-lea. Oricare ar fi adevărul, citez din ea:

“În această perioadă a apărut un om care trăieşte şi în prezent, un om înzestrat cu mari puteri. Oamenii îi spun marele profet. Discipolii săi îi spun Fiul lui Dumnezeu. Numele său este Iisus Hristos. El îi învie pe morţi şi îi vindecă pe bolnavi de diverse suferinţe. Acest om are o statură bine proporţionată, cu un chip plăcut. Părul său este de culoarea vinului, blond la rădăcină, iar la nivelul urechilor este ondulat. Are cărarea pe mijlooc, aşa cum este moda nazaritenilor. Fruntea sa este netedă şi plană, iar chipul său este atrăgător, fără nicio urmă. Nasul şi gura sunt perfecte, iar barba îi este deasă, fiind de aceeaşi culoare ca şi părul. Ochi săi sunt albaştri şi extrem de strălucitori. În mustrări, el este formidabil; în poveţe şi învăţături, este gentil şi cald în exprimare. Nimeni nu l-a văzut vreodată râzând; din contra, mulţi l-au văzut plângând. El este înalt, mâinile sale fiind frumoase şi drepte. Ca înfăţişare, este mult mai frumos decât majoritatea oamenilor.”