Site de secrete, stiinta si metafizica

Martorii lui Iehova, secta care nu crede în existenţa sufletului nemuritor

41

martorii-lui-iehovaMartorii lui Iehova sau studenţii în Biblie, zis şi milenisti sau Russelisti, este una din cele mai periculoase secte care acţionează şi în ţara noastră. Adepţii ei s-au numit “Russelişti”, după numele întemeietorului; “Milenişti”, ca unii care răspândesc învăţătura despre “mileniu”, sau “Studenţii în Biblie”, ca unii ce ar studia mai serios decât ceilalţi Biblia şi în fine “Martorii lui Iehova”, ca singurii martori ai lui Iehova.

Întemeietorul sectei lor a fost Charles Russell, comerciant din America, născut la Pitsburg, statul Pennsylvania, în 1852, din părinţi irlandezi, prezbiterieni, emigranţi în America. Ajungând în contact cu adventiştii, ei s-au molipsit de învăţăturile acestora despre inexistenţa iadului şi despre apropiată a doua venire a Domnului pentru aşezarea împărăţiei de 1000 de ani pe pământ. Russell s-a apucat să cerceteze Biblia şi a ajuns la concluzia că aceste învăţături ar fi conforme cu ea şi că venirea a doua nu se va face în scopul judecăţii, ci al restabilirii sau al restaurării, iar mileniul are un caracter purificator.

Charles Russell (1852-1916), fondatorul "Martorii lui Iehova"
Charles Russell (1852-1916), fondatorul "Martorii lui Iehova"

În 1872 înfiinţează un cerc al “studenţilor în Biblie” – făcând începutul sectei; iar în anul 1876 scrie cartea “Scopul şi modul venirii a doua a Domnului”. Anul 1874 era dată fixată de adventişti pentru venirea a doua a Domnului în trup. Profeţia însă nici de data aceasta nu s-a împlinit, ceea ce a descurajat pe aderenţi. Russell însă le furnizează explicaţia că Hristos a venit dar numai în duh şi nu L-a văzut nimeni, că a venit precum Însuşi spunea că va veni: “ca un hoţ”, nevăzut. De la 1874 la 1878 spunea el – sunt cei trei ani şi jumătate (Apoc. 14, 14-20). Apoi, în 1878 a început să-şi arate marea Sa putere şi să întemeieze împărăţia Sa, iar în primăvara anului 1878 au înviat Apostolii, dar şi ei sunt asemenea lui Hristos, fiinţe spirituale invizibile ochiului omenesc.

Deşi la început a colaborat cu adventiştii, în cele din urmă Russel se desparte de ei şi în anul 1879 înfiinţează revista “Turnul de veghe”, scrisă de el şi tradusă în mai multe limbi, între care şi româna. Scrierea doctrinară de temelie a lui Russell este “Studii în Scriptură”, în şapte volume.

Russell se numără şi el printre cei ce s-au înşelat în socotelile lor. Prevestindu-şi moartea, a fixat-o pentru anul 1914, când avea să fie şi venirea a doua, dar n-a murit decât în 1916, călătorind prin California.

La noi în ţară, iehoviştii au pătruns mai întâi prin mijlocirea unor unguri în Ardeal. Prin 1920, un român din America, Ioan B. Sima, molipsit de doctrina “martorilor”, este trimis în România ca să organizeze secta. Neobţinând nici aprobarea necesară, o organizează pe baze comerciale, înfiinţând la Cluj casa de editura “Viaţa”. Însă în 1927, convins că iehoviştii – sub masca religioasă – tind spre anarhism, părăseşte secta, demascându-i toate planurile. Încercările iehoviştilor americani de a-l împaca rămân zadarnice. Conducerea sectei o iau nişte unguri, iar propaganda şi-o susţin prin revista “Turnul de veghe” şi prin alte reviste şi broşuri fără de autor, fără indicarea datei, editurii etc. La adunările lor se cânta din cartea “Imnurile zorilor mileniului”.

Învăţăturile specifice iehoviştilor sunt:
a) Cunoaşterea exactă a datei venirii a doua;
b) Mileniul – împărăţia lui Hristos de o mie de ani;
c) Nu există suflet nemuritor, omul neavând suflet, ci fiind suflet (adică fiinţă vie, sufletul nefiind altceva decât viaţa); deci nu exista nemurire. Învierea este un dar deosebit al lui Dumnezeu dat celor aleşi ai Săi;
d) Nu există iad şi chinuri veşnice; păcătoşii la înviere vor fi nimiciţi; învierea va fi o restaurare sau o restabilire la loc a lucrurilor, aşa cum le-a făcut Dumnezeu la început;
e) Sfântul Duh nu este o persoană a dumnezeirii, ci numai o energie a Tatălui – deci nu exista Sfânta Treime); Iisus Hristos este o creatură a lui Dumnezeu pe pământ. El a fost numai om şi ca om a murit pe cruce pentru totdeauna;
g) Nu există nicio sărbătoare.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie