Hubbard, creatorul scientologiei, un „Mesia” neruşinat


HubbardMinciuni peste minciuni…

Viaţa lui Lafayette Ron Hubbard, inventatorul pseudoreligiei scientologice, a fost o înşiruire de înşelăciuni. Pretinzând că descinde din nobilul normand „Conte de Loupe” şi că tatăl său fusese un comandat al marinei americane, el afirma că a crescut în sălbăticia statului Montana (de fapt, Iowa), că a fost adoptat de un trib indian, că a cutreierat prin întreg Orientul şi că a fost învăţat de un discipol personal al lui Freud – toate o minciună la fel de mare ca şi afirmaţia conform căreia s-ar fi înecat de patru ori şi ar fi fost rănit tot de atâtea ori în timp ce lupta împotriva japonezilor în Indiile germane de est, în timpul celui de-al doilea război mondial. De fapt, deşi a fost locotenent în marină, n-a participat niciodată la o acţiune militară.

Adevărat este faptul că, în anii ’40, a scris „nuvele spaţiale” pentru reviste ştiinţifico-fantastice, dar că, în ciuda vitezei cu care le întocmea şi le publica, nu obţinea prea mulţi bani. „Am ştiut mereu că e foarte nerăbdător să dea marea lovitură financiară”, îşi amintea editorul Sam Merwin, „obişnuia să spună că, după părerea lui, cea mai bună modalitate era de a înfiinţa un cult.”

În 1950, înfiinţează un cult din care să facă bani

Şi aşa a procedat. În ediţia din aprilie 1950 a revistei Astounding Science Fiction, el a introdus Dianetica, căreia editorul John F. Campbell i-a făcut o reclamă răsunătoare drept o psihoterapie capabilă să dezvăluie supraomul ce sălăşluieşte latent în noi toţi. Iată ce scria Campbell, cu o inexactitate sălbatică: „Este o descriere la rece, precisă, ca de inginerie, a felului cum funcţionează mintea omului.” Pretinzând că sistemul lui poate elibera „engrame” (memorii inconştiente codate) din mintea „reactivă”, cartea lui Hubbard, Dianetica, ştiinţa modernă a sănătăţii mintale, oferea soluţia tuturor bolilor din lume. Deşi prolixă şi confuză, cartea s-a transformat într-o adevărată nebunie. Puteai să-ţi „auditezi” (psihanalizezi) prietenul şi să descoperi memorii adânc ascunse, apoi prietenul putea să facă acelaşi lucru asupra ta – aşa se presupunea.

Hubbard DianeticaAbsurdităţi şi fantezii ale lui Hubbard

În curând, carismaticul Hubbard strângea bani cu găleata. Neînfricat de ideea falimentului şi de investigaţiile FBI-ului, a dat naştere Bisericii Scientologice, obţinând astfel scutire de impozite şi libertatea iniţială faţă de hărţuirile oficiale. Pretinzând că deţine „dovezi valide din punct de vedere ştiinţific despre existenţa sufletului uman”, el a creat o întreagă cosmologie, declarând că adevăratul nostru eu este un „tetan”. De-a lungul mileniilor, tetanii ce au creat universul ocupă multe mii de corpuri dar, prinşi în materie, îşi uită originile omnisciente. Scientologia are ca scop restabilirea („eliberarea”) adepţilor săi creduli la nivelul „tetanului operabil” („OT”) prin folosirea „e-metrului”, un galvanometru ce oferă iluminare tehnică (mai târziu, se sugera, de fapt, că adepţilor li se spăla creierul).

„Dacă vorbim de o aglomerare de absurdităţi şi fantezii, aceasta depăşeşte cu uşurinţă tot ce s-a scris până acum”, se comenta într-un raport al guvernului australian, din 1965, despre cosmologia lui Hubbard. Totuşi, adepţii cultului (până în 1980 cifra se ridica la şase milioane în întreaga lume) cumpărau tot ce publica Hubbard. Absolut totul. Unii mai cumpără şi astăzi. Cincizeci de ore de audit (psihanaliza) pot ajunge la un tarif de peste 2.000 de dolari. Unii membri au plătit peste 30.000 de dolari căutând să fie auditaţi, în scopul atingeri nivelului „eliberării”.

În 1959, obligat să fugă din USA, Hubbard a reiniţiat cultul în East Grinstead, Sussex, Anglia. Puternica mediatizare a practicilor lui dubioase, a răpirilor membrilor cultului său şi afirmaţiile conform cărora lumea are de-a face cu „cea mai mare organizaţie de sănătate mintală”, toate au condus, în 1965, la interzicerea scientologiei de către guvernul australian şi la cereri, în Marea Britanie, de a se realiza o anchetă oficială.

Servit de nimfe în pantaloni mulaţi

În 1967, Hubbard s-a aventurat pe ocean cu o flotă personală. Servit de nimfe în pantaloni mulaţi, care îl îmbrăcau şi dezbrăcau, ascultându-i toate ordinele, paranoia a continuat să i se agraveze. Povestea acestei „orgii pe mare”, stabilirea ulterioară a cultului în Florida (sub numele de „Bisericile Unite”), infiltrarea scientologiei în agenţii guvernamentale americane şi însăşi dispariţia lui Hubbard în 1980, toate sunt absurde, dar deloc amuzante. Cei care au încălcat regulile cultului au fost umiliţi, cei care au încercat să-l părăsească au fost urmăriţi, cei aflaţi pe „lista de duşmani” au fost descrişi ca „vânat” ce trebuie eradicat cu orice preţ.

Rămas încă ascuns, Hubbard moare la 24 ianuarie 1986. Chiar şi decesul lui a fost mult dezbătut de noii lideri ai cultului. Adevărul este greu de stabilit când e vorba de scientologie, cu excepţia faptului că Hubbard i-a exploatat pe naivi pentru a strânge o avere.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO