Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Galoşi şi şoşoni marca “Nokia” într-o fotografie din anii ’30 din Bucureşti!?

3651
blank
Imagine: Grupul de Facebook “Bucurestiul de Altadata”

Dacă ne uităm la o fotografie din Bucureşti din anii ’30, făcută în Piaţa Sf. Gheorghe, în mulţimea de reclame de pe clădiri, vedem una care cu siguranţă atrage atenţia: “NOKIA (Marcă Mondială) – Galoşi şi Şoşoni”. Unii ar spune că trebuie să fie o greşeală sau e vorba de altă “Nokia”, căci noi cunoaştem, în zilele noastre, că Nokia este o marcă celebră de telefoane mobile. Ea a fost lider pe piaţă în deceniul 1 al secolului XXI (anii 2000 – 2009), dar, din cauza unor paşi greşiţi (neanticiparea răspândirii smartphone-urilor), Nokia a fost detronat de alţi giganţi ca Samsung sau Apple.

Dar, în anii ’30, Nokia producea galoşi şi şoşoni înainte de a produce în viitor telefoane mobile? Se pare că da! Şi pentru asta trebuie să intrăm puţin în istoria companiei Nokia. Aceasta a început în 1865, când Frederik Idestam, inginer minier, a înființat o fabrică de hârtie în sud-vestul Finlandei, în apropiere de orașul Tampere. În 1871, Idestam, cu ajutorul prietenului său Leo Mechelin, a transformat compania în societate pe acțiuni, redenumind-o Nokia, nume sub care este cunoscută și astăzi. Din 1902, Nokia a adăugat la activitățile sale generarea de energie electrică.

La sfârșitul anului 1920, la scurt timp după terminarea primului război mondial, compania Nokia se afla în pragul falimentului. Fabrica Finlandeză de Cauciuc (fondată în 1898 şi, care producea între altele şi cizme din cauciuc) a achiziționat afacerea companiei insolvente (Nokia), iar în 1922 a achiziționat și Compania Finlandeză de Cabluri. Astfel, începând cu anii ’20 ai secolului trecut vom avea încălţăminte marca “Nokia”, pe care o vedem astfel expusă şi în fotografia din acest articol.

Din 1967, conglomeratul industrial Nokia producea o mulţime: hârtie, anvelope pentru mașini și biciclete, încălțăminte (inclusiv ghete din cauciuc), cabluri de comunicații, televizoare și alte electronice de uz casnic, computere personale, echipamente pentru generarea energiei, condensatoare, echipamente de comunicații pentru armată, produse din plastic, aluminiu și produse chimice. Producătorul de anvelope se separă în 1988 de Nokia Corporation pentru a forma o nouă companie și din 1990 exemplul său este urmat de producătorul de ghete de cauciuc, care nu mai produce sub marca “Nokia”. În anii 1990, compania a decis să renunțe la produsele electronice de consum și să se axeze pe segmentul cu cea mai rapidă creștere, telecomunicațiile.

blank
Imagine: Grupul de Facebook “Bucurestiul de Altadata”
blank
Imagine: Grupul de Facebook “Bucurestiul de Altadata”
Orgoni Crystal