Un cititor mi-a scris pe email şi mi-a arătat o fotografie care a văzut-o pe un cont de Facebook. După minime cercetări, am aflat că fotografia a fost realizată de către Lucian Marica, un fotograf român amator, a cărui galerie de poze o puteţi găsi pe contul său de Flickr. Fotografiile sale sunt plăcute şi destul de bine realizate.
Una din imaginile care a atras atenţia cititorului meu este cea din stânga acestui articol; în ea, găsim Biserica Sf.Mihail din Cluj-Napoca, care a fost fotografiată noaptea. Această biserică este una dintre cele mai reprezentative catedrale ale arhitecturii gotice din Transilvania, cu o înălţime de 80 de metri şi o vechime de 700 de ani. Impresionant!
Dar, revenind la poză, aceasta se pare că a fost realizată în septembrie 2011, într-o seară sau noapte (cred că mai degrabă seara, întrucât încă se mai observă lumina palidă a cerului amurgului). Biserica este foarte bine luminată, aşa că detaliile ies în evidenţă destul de bine. Din descrierea pozei de pe contul de Flickr, aflăm că ea a fost realizată cu ajutorul unui aparat Nikon D90, o cameră DSLR destul de performantă, ceea ce înseamnă că aberaţiile cromatice şi fotografice tind să devină mai mici.
În centrul imaginii, spre dreapta, pe cerul serii, se poate observa însă o lumină ciudată, lungă şi subţire, care lasă în spate o dâră ciudată, care se îngroaşă. Pare a fi o rachetă care e pe punctul de a lovi catedrala! Prima mea reacţie când am văzut această poză a fost „efect de lens flare”, adică o reflexie a razelor de lumină prin interiorul aparatului de fotografiat sau în interiorul obiectivului (de pe o lentilă pe alta), ce creează tot felul de forme ciudate vizibile pe imagine. Dar, după ce am analizat cu atenţie imaginea, parcă nu mai sunt chiar 100% sigur pe mine. Voi ce credeţi că e?