Femeia însărcinată cu…iepuri!


iepuriÎn 1726, toată Anglia era năucită de povestea lui Mary Toft, soţia unui croitor din Godalming, care pretindea că a dat naştere unor iepuri. Descrisă ca o femeie „cu o constituţie puternică, sănătoasă, mignonă, ten deschis, prostuţă şi cu o fire ursuză, incapabilă să scrie sau să citească”, uimitoarea ei farsă sau fantezie a ajuns să fie crezută de multă lume doar pentru simplul fapt că nu-şi puteau imagina că o persoană cu un grad de inteligenţă atât de redus i-ar putea înşela.

Femeia însărcinată în 5 luni, s-a apucat să mănânce iepuri

Femeia explica această „abatere monstruoasă de la legile naturii” prin ceea ce i se întâmplase într-o zi când plivea câmpul: (pe atunci, însărcinată în cinci luni, aşa credea), un iepure sărise lângă ea, moment din care Mary începuse să tânjească după aceste animale. La puţin timp, un alt iepure a apărut lângă ea, în acelaşi loc. Conform unor relatări contemporane, şi pe acesta dorea să-l prindă. În aceeaşi noapte a visat că se află pe câmp cu doi iepuri în poală şi s-a trezit din somn cu o stare proastă, de greaţă, care a durat până dimineaţă; din acel moment, timp de aproape trei luni, a fost năpădită de o poftă nebună şi constantă de a mânca iepuri, dar fiind foarte săracă, nu putea să-i cumpere.

Medicii Curţii regale confirmă faptul că femeia a născut iepuri

În curând, povestea ei câştigase susţinători. Primul era doctorul ei, domnul Howard, un bărbat cu o reputaţie solidă, de peste treizeci de ani. Se pare ca el a crezut-o cu adevărat, pentru că, în decurs de o lună, a ajutat-o personal să dea naştere, din propriul ei pântec, la aproape douăzeci de iepuri. Cu un astfel de sprijin profesional, ştirea a ajuns la curtea imperială. Regele George I a fost atât de fascinat, încât şi-a trimis chirurgul personal, dr. Ahlers, la Godalming să investigheze cazul. Ahler s-a întors la Curte convins de „dovezi oculare şi tangibile” că Mary, într-adevăr, dăduse naştere unor iepuri şi că ar trebui să i se ofere o indemnizaţie regală. Astfel, regele şi-a trimis anatomistul, domnul St. Andre, la Godalming. St. Andre s-a întors şi el convins. Ambii reprezentanţi imperiali i-au adus regelui câteva progenituri ale lui Mary şi St. Andre a realizat chiar o disecţie pe unul dintre iepuri în faţa regelui. Era un animal obişnuit.

Farsa descoperită: femeia îşi băga în vagin organe de iepuri

Acum şi presa a înhăţat ştirea. O controversă puternică s-a creat între cei ce o credeau şi îndoielnici. Regele îi sprijinea pe primii, în timp ce regina se afla în fruntea scepticilor şi doar datorită intervenţiei sale această poveste absurdă a luat sfârşit. Regina l-a abordat pe Sir Richard Manningham, membru al Societăţii Regale şi al Colegiului de doctori din Londra, care a plecat la Godalming să examineze miracolul. „Eu personal am scos ceea ce se afla în vaginul femeii”, raporta el, „şi după examinare, trebuie să recunosc că am fost extrem de surprins să observ că părea mai mult vezica unei scroafe; aceasta e singura părere pe care am putut să mi-o formez.”

Aducând-o pe Mary Toft la Londra, Manningham a cazat-o la „Bordelul domnului Lacy din Leicester Fields”, unde timp de câteva zile, ea a continuat să se plângă că suferă de durerile facerii. Ulterior, Thomas Howard, portarul clădirii, a declarat sub jurământ că, ajutată de el, femeia făcuse rost de un iepure. Arestată şi interogată, Mary a mărturisit, în final, că totul era o escrocherie. Ideea îi venise de la o prietenă care îi sugerase că este „o modalitate de a-ţi asigura un trai foarte bun” fără să munceşti. O perioada îndelungată, înainte de a începe înşelătoria, Toft, „ajutată de acea femeie, îşi introdusese deseori organe de iepure în corp până când a învăţat să se descurce singură, pentru că i se oferise ocazia perfectă şi a profitat de aceasta în continuare.”

Aşadar, Mary Toft nu a mai obţinut indemnizaţia regală. Reputaţia celor doi doctori ai Curţii fiind grav afectată şi publicul întâmpinând cu aclamaţii cartea lui Manningham, Un raport exact asupra celor observate în timpul examinării amănunţite a lui Mary Toft, aşa-zisa născătoare de iepuri din Godalming, iar Mary însăşi a fost trimisă la închisoarea Tothill Fields.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO