Faimoasele cranii din cristal sunt false


Una dintre marile enigme ale lumii. Unii spun că puterile sale mistice provin de la originile sale antice, fiind un simbol aztec al morţii, relatează cotidianul britanic The Independent. Alţii sunt de părere că acest craniu de cristal este unul din cele 13 cranii care vor prezice destinul umanităţii în momentul în care cineva va reuşi să le reunească. Indiferent de ce legende circulă în jurul craniului de cristal care acum se afla la Muzeul britanic din Londra, un lucru este sigur: nici un obiect din vastul muzeu nu a stârnit atâta interes din partea vizitatorilor şi din partea adepţilor New Age.

Deşi a ajuns un mit, acum ştiinţa poate, în sfârşit, să-şi spună cuvântul în acest caz. Mai mult, cercetătorii tind să distrugă acest mit care a stârnit imaginaţia a milioane de oameni şi susţin că acest craniu este un fals. Specialiştii care au analizat suprafaţa craniului au stabilit că a acesta a fost tăiat şi şlefuit cu nişte discuri abrazive de forma rotundă, un fel de „roata tocilarului”, instrument specific bijutierilor din Europa secolul al XIX-lea dar absent în America pre-columbiană. Atât istoricii cât şi cercetătorii cred că obiectul a fost tăiat dintr-o bucată de cristal din Brazilia, de unde a fost adus probabil de şlefuitori din Europa, probabil din Germania. Aceştia au vândut craniul colecţionarilor, susţinând că este o relicvă a civilizaţiei antice aztece, din Mexic.

Primele dubii în ceea ce priveşte autenticitatea craniului (care este aproape în mărime naturală) au apărut acum zece ani, iar acum testele confirmă aproape cu certitudine că acest obiect nu a aparţinut civilizaţiei aztece, a declarat profesorul Ian Freestone de la Universitatea Wales de la Cardiff, care a lucrat şi la Muzeul Britanic de la Londra. „Nu suntem deloc convinşi că în Mexic există un filon care să poată produce un cristal de o asemenea mărime. Avem dovezi destul de solide ca aceasta rocă ar proveni din Brazilia. Dacă ne uităm la cristalele şlefuite ale aztecilor, observăm că stilul de şlefuire este complet diferit.” a declarat profesorul Freestone.

Aceste descoperiri nu pot stabili cu precizie că acest craniu este un fals, însă oamenii de ştiinţă au început să investigheze suprafaţa craniului cu aparatură de ultimă oră, care a relevat faptul că acest obiect a fost cu certitudine şlefuit cu un obiect rotund, cu o roată – iar aztecii nu au folosit niciodată roată. „Toate aceste dovezi sugerează că obiectul nu este atât de vechi pe cum se crede şi că nu are cum să aibă origini aztece” a mai declarat profesorul Freestone.

Extinderea cercetărilor l-a indicat că vânzător al craniului pe Eugene Boban, un colecţionar de artifacte pre-columbiene din secolul al XIX-lea care se pare că a mai vândut încă două astfel de obiecte, care pretindea că că sunt antice. Nu se ştie prea multe despre acest Boban, decât că era cetăţean francez şi că a stat 20 de ani în Mexic. Alte documente vorbesc despre faptul că acest craniu a ajuns în anul 1897 la bijutierul Tiffany care l-a vândut muzeului Britanic. Se pare că înainte Boban a încercat să vândă acelaşi craniu şi muzeului Smithsonian. Tot acest colecţionar este cel care a vândut un alt obiect similar unui colecţionar care ulterior l-a donat Muzeul Omului din Paris, unde se afla şi astăzi. Este foarte ciudat cum un singur individ, şi anume acest Boblan, a reuşit să intre în posesia a doua cranii de cristal pre-columbiene, mai ales în lumina noilor dovezi ştiinţifice care vorbesc despre acestea ca nişte falsuri.

O legendă americană vorbeşte despre existenţa a 13 cranii care ar putea vorbi, dacă ar fi reunite, despre originile şi destinul umanităţii. Interesant este că totuşi există 12 cranii de acest fel în lume, dintre care trei se afla în colecţii particulare. Curatorii muzeului mai vorbesc şi despre cei care cred în aceste legende şi care i-au acuzat că ascund craniile de ochii lumii şi că „ar capta energiile cosmice ale acestora”. Joshua Shapiro, un autor care crede totuşi că aceste cranii au proprietăţi mistice, a declarat este dificil pentru el să comenteze aceste descoperiri care „parcă ar vrea să discrediteze aceste cranii şi provenienţa lor”. „Totuşi, aceste întrebări nu sunt atât de importante încât să arunce o umbră de îndoială asupra simbolurilor acestor cranii”, a declarat Shapiro

Profesorul Freestone acceptă că ultimele descoperiri nu îi vor convinge pe „adepţii” acestuia că aceste cranii sunt falsuri şi declară că „imediat ce am spus că a fost polizat într-un fel, apare altcineva care afirmă că a fost modificat ulterior. În acest mod este greu să facem ceva serios în acest mod, având oameni care refuză să accepte realitatea”. În orice caz, chiar dacă este sau nu un fals, craniul din Londra încă trezeşte un imens interes printre vizitatori. Chiar şi profesorul Freestone recunoste că oricum este un obiect fantastic, chiar şi pentru Germania secolului al XIX-lea.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock