A existat cu adevărat Shakespeare?


Una dintre cele mai mari controverse din istoria literaturii universale este următoarea: “Într-adevăr Shakespeare şi-a scris operele sale?” Unii au căutat adevăratul autor al operelor lui Shakespeare şi au ajuns la personaje ca: Francis Bacon, conte de Essex, Christopher Marlowe, conte de Oxford şi chiar regina Elisabeta I!

Deşi există multe argumente care susţin că aceşti autori ar fi “adevăratul Shakespeare”, totuşi părerile lor cuprind prea multe speculaţii pentru a fi luate în considerare. O dovadă care este adesea citată în adepţii teoriei că Shakespeare ar fi Bacon este cuvântul “inutil” care apare într-o operă a lui Shakespeare: “honorificabilitudinitatibus”. Ei susţin că acest cuvânt este o anagramă a lui “hi ludi F.Baconis nati tuiti orbi”, adică “aceste piese scrise de Bacon sunt pentru toată lumea”. De fapt, în realitate, acest cuvânt este un dativ singular al unui cuvânt latin adevărat, care l-a utilizat şi Dante şi care înseamnă în traducere: “a fi capabil să obţii onoruri”.Mai mult decât atât, există dovezi solide care arată în mod indubitabil că a existat o persoană reală pe nume William Shakespeare, care a scris poemele şi operele atribuite lui şi care era actor în compania care producea piesele de teatru. Niciun document din epoca aceea nu arată că o altă persoana decât William Shakespeare a scris acele piese, nici că acele opere literare ar fi fost scrise sub pseudonim.

Totuşi, o altă dovadă că William Shakespeare n-ar fi autorul propriilor scrieri literare e faptul că el nu a avut nicio educaţie universitară; a scrie asemenea opere monumentale necesita obligatoriu un anumit nivel de studii. Totodată pe certificatul de naştere a lui Shakespeare există semnătura sa, care se apropie mai degrabă de scrisul unui analfabet şi nu de cel al unui scriitor de nivel mondial. De asemenea, nu există niciun tablou pictat în timpul vieţii sale, ca oricare alt autor care era pictat în acele vremuri. Şi nu în ultimul rând, atunci când a murit, în registrul de evidenţă de la episcopie este trecut drept simplu “domn”; nu “actor” sau “scriitor” cum se obişnuia în timpurile acelea.

Oricum, indiferent dacă Shakespeare şi-a scris operele sau nu, un singur lucru e clar: opera sa este nemuritoare şi trebuie să ne bucurăm că un geniu al minţii umane a putut crea aşa ceva.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Comentariile sunt închise.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock