Recent, a avut loc un simpozion intitulat „Astrobiology, Planetary Sustainability and Theology” / „Astrobiologia, Sustenabilitatea planetară şi teologia”, organizat de Academia Municipală Luterană din Bochum (Germania), în care o temă principală a fost aceasta: „Cât de probabil ar fi ca extratereștrii inteligenți să fie religioși?”
Toate culturile majore de pe planeta noastră cred într-un zeu sau în mai mulți zei – chiar și culturi care au contact foarte puțin cu lumea exterioară. Aceasta poate fi o modalitate de a explica lucruri care nu pot fi explicate altfel, ceea ce este în concordanță cu constatarea că credința religioasă pare să scadă în societățile mai avansate din punct de vedere tehnologic. Cu toate acestea, conform unui sondaj din 2015 , doar 3% dintre americani spun că sunt atei și doar 4% – agnostici. O mare majoritate, cel puțin în SUA, este una credincioasă, ceea ce pare să indice că există ceva intrinsec în umanitate, de crede într-o ființă superioară.
Cum văd marile religii posibilitatea existenței unei vieți extraterestre? Guy Consolmagno, un iezuit, dar și un astronom desăvârșit al Bisericii Catolice, a abordat într-o conferinţă din 2014 ideea botezului unui extraterestru. Mai târziu, el a extins subiectul într-o carte. Iezuitul ar boteza un extraterestru, şi asta pentru că se așteaptă ca extratereștrii să fie religioși. Aşadar, cel puțin unele autorități religioase au luat în considerare posibila descoperire a extratereștrilor și modul în care aceasta ar putea afecta religiile Pământului.
Scriitorii SF au abordat această idee, în romane precum „Cartea lucrurilor ciudate”, a lui Michael Faber, sau în filmul SF din 1980 – „Enemy Mine”, în care extraterestru, care începe ca un inamic, dar devine ulterior prieten, are o credință puternică într-o fiinţă superioară.
Cum ne-am putea da seama dacă extratereștrii ar putea fi religioși? Să invocăm Principiul Copernican și să presupunem că noi pământenii suntem situaţi la nivelul mediu de civilizaţie. Aşadar, cel puțin unele civilizații extraterestre avansate ar putea fi religioase. Dar, zeul lor ar fi același cu al nostru? Așa crede Gabriel Funes, directorul Observatorului Vatican. Dacă are dreptate, ne-am putea imagina că Omnipotentul există în afara spațiului și timpului, sau poate că este ca o „unificare” a întregii vieți din Univers. Aici am putea face o analogie cu propriul nostru corp. Fiecare celulă este vie de la sine, dar acționează ca parte a unei ființe de nivel mult mai înalt, cu abilități mult peste cele ale unei singure celule. Este chiar atât de greşit să crezi că toată viața, pretutindeni din acest Univers, ar putea fi conectată într-un fel anume?