Esop, aşa-zisul autor al „Fabulelor lui Esop”, n-a existat niciodată


fabulele lui EsopLa fel de fabulos ca şi faimoasele sale Fabule (după Homer, această carte a fost best-seller-ul mondial cu cea mai lungă perioadă de vânzări), în care lecţiile morale sunt prezentate de animale personificate, ce vorbesc, acest legendar autor grec aproape ca nici nu a existat vreodată. Numele de „Esop” a fost ales doar ca o umbrelă literară; un nume sub care s-au publicat fabule culese din întreaga civilizaţie clasică.

Se pare că prima referire la „Fabulele lui Esop” datează din 450 î. Hr., când istoricul grec Herodot spune că aceste fabule au fost înscrise cu un secol în urmă de un sclav al său ce purta acest nume, Esop. Herodot este denumit „părintele istoriei”, dar amintiţi-vă: caveat emptor. O biografie egipteană din primul secol după Hristos (probabil inspirată din scrierile lui Herodot), îl descrie pe Esop drept un sclav de pe insula Samos care, eliberat de stăpânul său, l-a servit pe regele Licurg al Babilonului, descifrând ghicitori, înainte de a se întoarce în Grecia, la Delli, unde a murit. Autorul roman Plutarh îl descrie pe Esop ca sfetnic al bogatului rege Cresus al statului Lidia (decedat în 546 î. Hr.).
Astfel, principalele relatări îl plasează pe Esop în secolul al şaselea înainte de Hristos.

Dar consensul opiniei moderne este că el nu a trăit niciodată. Prima colecţie cunoscută de Fabule a fost cea a lui Demetrius Filareus în secolul al IV-lea î. Hr., dar această versiune a dispărut până la anul 800 d. Hr. Versiunea care s-a păstrat în timp, prezentând fabulele consecutiv şi astfel influenţând toate celelalte ediţii de mai târziu, a fost pusă în ordine în Roma primului secol de după Hristos de către un autor numit Fedru.

Fabulele lui Fedru? Parcă nu sună aşa de bine… hai să rămânem la Esop.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock