Empusa, demonul cu privirea feroce şi care sfarmă membrele celui care-l priveşte în faţă

3.678 vizualizari

Empusa este un fel de demon pe care Aristofan, în comedia sa Broaştele, îl reprezintă ca pe un spectru oribil, care-şi ia diferite chipuri: de câine, de femeie, de bou, de viperă etc, cu privirea feroce, un picior de măgar şi unul de plumb, o flacără în jurul capului – un monstru care face numai rău.

Ţăranii greci şi ruşi, care mai păstrează credinţele populare legate de acest monstru, în timpul cositului şi seceratului tremură numai la gândul că s-ar întâlni cu Empusa, căci acest demon rupe braţele şi picioarele cosaşilor şi secerătorilor, dacă aceştia nu se aruncă cu faţa la pământ în clipa când se arată. În Rusia se spune chiar că Empusa şi demonii de la amiază, supuşi şi ei acestui monstru oribil, parcurg câteodată, la amiază, străzile, îmbrăcaţi în haine de doliu, şi rup braţele celor ce îndrăznesc să-i întâlnească şi să-i privească în faţă. Mijlocul de a îndepărta Empusa este să-i asculţi pe cei din vechime, care spun că trebuie să-l înjuri. Fiecare cu gustul lui!

Vasco da Gama, citat de Leloyer în Istoria fantomelor, spune că în oraşul Callcuta din India există un templu consacrat demonilor din specia Empusei. Nimeni nu îndrăzneşte să intre aici, mai ales miercurea, decât după orele amiezii, căci dacă intri cumva la amiază vei pieri într-o clipă.

Epicharme afirmă că faimosul Empusa îşi ia felurite înfăţişări: când un arbore, când un bou, când o viperă, apoi o muscă, în fine, deghizat într-o femeie frumoasă dar totdeauna călcând pe piciorul drept, avându-l pe stângul  de plumb  sau în formă de pictor de măgar.