Cum au vrut americanii să doboare un OZN

5.439 vizualizari

OZNDouă avioane de luptă americane au primit ordinul să doboare un obiect zburător neidentificat (OZN) deasupra Marii Britanii, în timpul Războiului Rece, afirma unul dintre piloţi, citat în documentele desecretizate luni de autorităţile britanice.

Un pilot a declarat că a fost pe punctul de a lansa 24 de rachete în direcţia obiectului, care se mişca haotic şi apărea pe radar ca un „transportor aerian”. Pilotul, Milton Torres, în vârstă de 77 de ani în prezent, a declarat că obiectul rămânea nemişcat o perioadă de timp, în aer, după care atingea o viteză estimată de peste 7.600 de mile pe oră, adică 12.000 de kilometri pe oră. După alertă, Torres a primit ordin să nu vorbească niciodată despre incident, şi a păstrat tăcerea timp de peste 30 de ani.

Într-o mărturie scrisă, Torres a descris cum a decolat în grabă, la bordul avionului sau F-86 D Sabre, de pe aeroportul militar din Manston, Kent, în mai 1957. „Eram locotenent atunci şi eram conştient de gravitatea situaţiei. M-am simţit ca şi cum aş fi avut numai un picior într-un concurs de dat cu şutul”, a spus el.

„Am primit ordin să lansez o salvă de rachete în OZN. Autentificarea a fost validă şi am selectat 24 de rachete. Am fixat ţinta. (…) Cu cât este mai mare avionul, cu atât mai uşor fixezi ţinta. Practic s-a fixat singură”, a adăugat pilotul. În ultimul moment, însă, obiectul neidentificat a dispărut de pe radare, iar avioanele de luptă au fost rechemate la sol.

Torres s-a întors la bază şi a doua zi a fost audiat de o persoană care nu s-a prezentat şi care „părea un vânzător bine îmbrăcat de la IBM”. „M-a ameninţat cu periclitarea securităţii naţionale dacă voi sufla un cuvânt cuiva”, a adăugat pilotul.

Documentele nu conţin nicio explicaţie oficială pentru incidentul care a survenit într-o perioadă foarte tensionată dintre Occident şi URSS. Avioanele erau constant pregătite de luptă la bazele britanice, pentru a contracara un eventual atac sovietic. Potrivit dosarelor, în alte cazuri obiectele zburătoare neidentificate văzute de diferiţi martori erau de fapt baloane meteorologice, nori sau avioane normale. Torres, însă, aşteaptă de 50 de ani o explicaţie.

„Nu voi uita niciodată”, a declarat el pentru Times. „În noaptea aceea mi s-a ordonat să deschid focul încă dinainte să decolez. Acest lucru nu mi se mai întâmplase niciodată până atunci”, a adăugat el.