Scara Kardashev este o metodă de măsurare a nivelului de progres tehnologic al unei civilizații pe baza cantității de energie pe care o poate folosi. Măsura a fost propusă de astronomul sovietic Nikolai Kardashev în 1964. Scara este ipotetică și privește consumul de energie la scară cosmică.
Kardashev a dat naștere la numeroase scenarii care explorează posibilitatea unor civilizații mai evoluate. Aceste scenarii definesc o civilizație după sursele de energie, tehnologia folosite și transmiterea mesajelor interstelare. Scopul acestei clasificări este de a ghida căutarea civilizațiilor extraterestre, în special în cadrul SETI, la care Kardashev a participat, și asta în ipoteza că o fracțiune din energia folosită de fiecare tip de civilizaţie este destinată să comunice cu alte civilizații.
Se spune că o civilizație de tip 2 poate trimite date prin intermediul unui fascicul de transmisie care emite doar 100 de secunde. O cantitate similară de informații poate fi trimisă pe distanțe intergalactice de aproximativ 10 milioane de ani lumină, cu un timp de transmisie de câteva săptămâni. O civilizație de tip 3 poate transmite aceeași cantitate de date întregului Univers observabil cu un timp de transmisie de 3 secunde.
Kardashev crede că omenirii îi va trebui 3.200 de ani pentru a ajunge la Tipul 2 și 5.800 de ani pentru a ajunge la Tipul 3, dar fizicianul și futuristul Michio Kaku a sugerat că, dacă oamenii își măresc consumul de energie cu o rată medie de 3% în fiecare an, ar putea atinge Tipul 1 în 100–200 de ani, Tipul 2 în câteva mii de ani și statutul de Tip 3 în 100.000 – 1 milion de ani.
O civilizație de tip 1 este de obicei definită ca fiind una care poate valorifica toată energia care ajunge pe planeta sa natală de la steaua sa părinte. O civilizație de tip 2 este capabilă să exploateze energia radiată de propria sa stea, sau de exemplu, prin finalizarea cu succes a unei sfere Dyson sau a creierului Matrioshka.
(O sferă Dyson este o megastructură ipotetică care cuprinde complet o stea și captează un procent mare din puterea sa solară; un creier Matrioshka este o megastructură ipotetică cu o imensă capacitate de calcul alimentată de o sferă Dyson. Este un exemplu de motor stelar de clasa B, care utilizează întreaga energie ieșită de o stele pentru a conduce sisteme informatice).
O civilizație de tip 3 este în posesia energiei la scara propriei galaxii. Civilizațiile de acest tip au acces la o putere comparabilă cu luminozitatea întregii galaxii Calea Lactee. O civilizație de tip 4 poate controla sau utiliza întregul Univers, în timp ce o civilizație de tip 5 poate controla colecții de universuri. O civilizație de tip 6 poate controla multidimensiunile, iar o civilizație de tip 7 este una de tip creatoare.
În prezent, umanitatea nu a atins încă statutul de civilizație de tip 1, suntem doar la nivelul de 0,72.