Cine cunoaşte Noul Testament, cunoaşte faptul că cei 4 evanghelişti au avut câte un anumit simbol: Sf. loan – vulturul, Sf. Marcu – leul, Sf. Luca – taurul, iar Sf. Matei – îngerul. Dar aceste simboluri ascund alte simboluri astrologice misterioase, pe care este foarte greu să le reconstituim.
Simbolurile provin din viziunile Apocalipsei, în principal din cele două versete din al patrulea capitol: „În fața tronului, părea că se află o mare transparentă. În mijlocul tronului, în jurul lui, stau patru ființe, cu ochi în față și-n spate. Prima ființă pare un leu; a doua pare un tăuraș; a treia ființă are chipul unui om; a patra, pare un vultur în plin zbor.”
Apocalipsa reia numeroase idei din vechile mituri astrologice cele mai diverse. Cele 4 „ființe” există și astăzi în spațiile Universului: „ochii din față și-n spate” sunt stelele și este vorba de patru semne zodiacale situate la 90 de grade unul față de celălalt. Leul și Taurul n-au nevoie de comentarii; „Ființa care are chipul unui om” este Vărsătorul, unul dintre semnele zodiacale cu chip uman.
Cât despre vultur, el nu figurează în zodiac. Riguros vorbind, a patra ființă ar trebui să fie scorpionul. Dar această zodie nu se afla în grațiile anticilor. Scorpionii sunt viețuitoare periculoase în țările meridionale; cât despre zodia cu această denumire, dificil de observat de pe meridianul nostru, seamănă uimitor de mult cu un scorpion care-și scoate acul veninos. În Antichitatea superstițioasă, nu era privit cu ochi buni faptul că descrierile astrologice antice înlocuiau scorpionul cu constelația vecină, mai simpatică, cea a vulturului aflat în plin zbor, a cărei stea mai mare, Altair, este ușor de observat. Apocalipsa a făcut la fel; a înlocuit urâtul scorpion cu vulturul, pe care l-a transformat mai târziu în simbolul Sf. loan.
Dar să mergem mai departe cu cercetările; de ce Apocalipsa a ales exact aceste 4 zodii pentru a le amplasa pe cele patru laturi ale tronului ceresc? În această privință, leremia, care a fost un mare orientalist, ne-a pus la dispoziție indicii prețioase. Pentru astronomii și astrologii din vechea Babilonie, de la care evreii și primii creștini au preluat multe idei științifice, Leul, Taurul, Scorpionul și Vărsătorul erau zodiile în care intra Soarele la începutul fiecărui anotimp.
În mileniul 3 și 4 î.Hr., Taurul a fost semnul echinocțiului de primăvară, Leul, cel al solstițiului de vară, Scorpionul, al echinocțiului de toamnă și Vărsătorul, al solstițiului de iarnă. Luând în considerare mișcarea numită precesiunea echinocțiilor, a cărei perioadă este, în cifre rotunde, de 25.000 ani, aceste date astronomice s-au schimbat considerabil din epoca babiloniană. În anul 2100 î.Hr., „punctul vernal” a trecut în zodia Berbecului, apoi, în anul 100 d.Hr., în zodia Peștilor. Din aceiași motiv, solstițiul de vară n-a mai avut loc în zodia Leului, ci în cea a Gemenilor, după ce intrase în Rac; echinocțiul de toamnă a trecut din Scorpion în zodia Fecioarei, după ce trecuse prin zodia Balanței, iar solstițiul de iarnă ieșise de sub semnul Vărsătorului pentru a intra în zodia Capricornului, apoi în Săgetător.
Aşadar, nu e nimic surprinzător că oamenii din Antichitate au conservat ei înșiși datele astronomiei primitive ale Babiloniei și că cele 4 „Ființe” ale Apocalipsei au păzit cerul, deși schimbul a avut loc acum 21 de secole…