Legătura misterioasă dintre zeiţa-regină Inanna de acum 4.000 de ani şi celebra Barbie din zilele noastre


Barbie este o marcă a companiei americane de jucării Mattel, lansată în 1959 de către americanca Ruth Handler. Ea a produs vâlvă în lumea jucăriilor. Barbie atr o garderobă și un stil propriu de viață. Au fost vândute peste un miliard de păpuși Barbie în 140 de țări. În 2023, este lansat filmul de fantezie „Barbie”, al cărui scenariu se bazează pe păpuşa Barbie şi care a avut un succes nebun în lume, încasările mondiale fiind de peste 1 miliard de dolari.

Însă, mai mulţi autori, ca de exemplu Jonathan Cahn, consideră că sursa pentru păpuşa Barbie ar fi Inanna – o veche zeiţă sumeriană. Această frumoasă zeiță-regină a devenit obsedată de „lumea subterană”, cea dincolo de moarte, și a decis că trebuie să o vadă cu proprii ochi, să înțeleagă misterul inexorabil care atrag toate viețuitoarele la moartea lor. Zeiţa observă, se înfiorează, şi reuşeşte să ajungă înapoi în propriile ei tărâmuri plăcute și încântătoare, nevătămată, dar schimbată de experiența ei. La întoarcere, ea descoperă că iubitul ei i-a luat tronul, şi-a însuşit gloria ei și i-a răsturnat împărăția. Ea trebuie să-şi ia înapoi împărăţia de la el.

Povestea zeiței Inanna este prima poveste scrisă de o autoare care și-a semnat numele în istoria omenirii. Cu două mii de ani înainte de Hristos, o femeie pe nume Enheduanna a scris pe tăblițele de lut povestea călătoriei în lumea subterană a zeiţei. Această poveste are multe versiuni, multe traduceri, iar semnificațiile originale sunt oarecum obscure pentru noi.

Însă, conform mai multor autori, între „Barbie” din filmul din 2023 și povestea zeiţei Inanna ar exista multe în comun, deşi cele două povești sunt separate de 4.000 de ani, deoarece unele lucruri nu se demodează niciodată.

Iată câteva asemănări frapante:

* Inanna este la apogeul puterilor ei când este captivată de gândurile despre lumea subterană:„Din cerul cel mare, zeița și-a pus gândul la marele de dedesubt”.

* Deşi este perfectă, Barbie începe să se gândească la moarte din motive pe care nu şi le poate explica. În mijlocul unei petreceri, ea își întreabă prietenii: „V-ați gândit vreodată să muriți?”

* Inanna se gândește să moară. Se gândește atât de mult la asta încât își părăsește casa pentru a afla ce este moartea: „Inanna a abandonat raiul, a părăsit pământul și a coborât în ​​lumea subterană”. Zeița se îmbracă ritual pentru această călătorie, dorind să anunțe tuturor celor care o văd care este statutul ei în lumea de sus. Ea trebuie apoi să renunțe la toate aceste simboluri când trece prin ușile morții.

* Ușile lui Barbie nu duc la ceea ce am recunoaște ca fiind o lume subterană, ci la lumea noastră, în care Mattel o deține și nimic nu este așa cum ar trebui să fie. Deoarece Barbie Land este o regină matriarhală, în care toate femeile sunt puternice și respectate, Barbie nu poate concepe că lumea noastră este mai puțin. La fel ca Inanna, Barbie se îmbracă în simbolurile rangului ei: haine roz, perfecte și optimismul neclintit al cuiva care simte că a cucerit fiecare inamic. Și la fel ca Inanna, ea este dezvăluită de aceste lucruri printr-o serie de umilințe: o vedem pe Barbie cum este tratată ca un animal profitabil de către stăpânii ei corporativi. Ținutele ei își pierd coeziunea, părul i se aplatizează și spiritul ei se scufundă, până când stă întinsă cu fața în jos pe stradă ca păpușa care este de fapt.

* Inanna este şi ea aruncată. Odată ce a suportat moartea și judecata, ea este ca orice alt cadavru din lumea subterană. Inertă, ea a devenit un obiect și unul fără scop: „Femeia a fost transformată într-un cadavru. Și cadavrul a fost atârnat de un cârlig”.

* Atât Barbie, cât și Inanna au aliați, dar care nu sunt în totalitate prieteni. Inanna are o soră care domnește în lumea subterană, Ereshkigal, care o primește pe Inanna. Barbie are un „instructor” care o instruiește cum să treacă bariera dintre lumi: Barbie ciudată, interpretată de Kate McKinnon. O mai are și pe Gloria, o angajată Mattel interpretată de America Ferrera, și pe Sasha, fiica ei adolescentă cu limba ascuțită, interpretată de Ariana Greenblatt. Gloria dezvăluie că ea este cea care s-a jucat cu această Barbie, făcând-o să se gândească la moarte și să sufere pierderea frumuseții ei eterne.

* Inanna și Barbie descoperă că au fost uzurpate de bărbatul din viața lor.

* Inanna era o zeitate adorată de oameni din toată Mesopotamia și, mai târziu, în Orientul Mijlociu. Ea a fost absorbită de alte zeițe, în special ca Ishtar, care este menționată în Biblie ca şi consoartă cu Tammuz la 1.000 de ani după poeziile lui Enheduanna. Ea a fost o zeiță-regină cu multe fețe, capabilă să călătorească între lumi și să se confrunte cu moartea însăși.

* Barbie este o altă idee de neatins, cunoscută sub diferite fețe și nume diferite în aproape fiecare țară de pe Pământ. Are 64 de ani și are mai mulți bani și, probabil, mai multă putere în spatele poveștilor ei decât a avut vreodată Inanna. Argila se descompune, chiar și atunci când a fost arsă și făcută să reziste. Barbie este făcută din plastic turnat, iar corpul ei va dura între 450 și 1.000 de ani pentru a se descompune.

* Este greu să ne imaginăm oamenii care ne-ar putea urma pe acest Pământ, examinând textele noastre fragmentare și artefactele în formă de femei blonde subțiri, cu sâni plini de viață. Barbie nu este o figură de fertilitate; ea nu a fost niciodată înfățișată însărcinată sau alăptând. Ea este simbolul unei vieți trăite liber, bazată pe propria ei plăcere.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO