Ce s-ar întâmpla dacă planeta noastră nu s-ar mai roti? Oamenii „ar zbura” cu 1.700 de km/h şi multe altele…


Planeta noastră se învârte datorită modului în care sistemul solar a fost format acum 4,6 miliarde de ani. Atunci, un nor imens de gaz și praf s-a prăbușit sub propria gravitație. Pe măsură ce s-a produs acest proces, norul a început să se rotească, planeta noastră moștenind această rotație.

Pământul are nevoie de 23 de ore și 56 de minute pentru a-și finaliza rotația, frumoasa noastră planetă deplasându-se cu aproximativ 1.700 de km/h sau 460 de metri pe secundă. Dar ce s-ar întâmpla dacă într-o zi ar înceta brusc să se rotească? Nimic bun!

Pentru a vizualiza consecințele acestui scenariu, despre care unii oameni de știință cred că ar putea apărea în 18,5 miliarde de ani, trebuie să stăm într-o mașină, să atingem viteza de până la 160 km/oră și apoi să oprim brusc, fără a purta centura de siguranță. Nu vă sfătuim vreodată să faceţi asta, pentru că aţi „zbura” prin geam aproape instantaneu.

Exact asta s-ar întâmpla cu fiecare ființă vie de pe Pământ, atunci când planeta noastra ar înceta să se rotească. Astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson spune că în cazul acesta, orice lucru care nu este fixat pe Pământ va zbura spre est cu 1.700 km/h.

Dar acesta este doar începutul. Potrivit unui „experiment de gândire”, realizat de James Zimbelman, geolog la Smithsonian’s National Air and Space Museum din Washington DC, oprirea bruscă ar afecta și atmosfera noastră, creând vânturi incredibil de puternice, care ar fi urmate de tsunami masive.

Oprirea bruscă, de asemenea, ar face ca oceanele și mările să migreze către poli, unde gravitația este cea mai puternică. Drept urmare, planeta noastră ar avea două super oceane – unul în nord și unul în sud – cu un continent uriaș în mijloc.

Ziua întreagă ar dura un an întreg, pământenii văzând Soarele timp de șase luni consecutive și trăind încă o jumătate a anului în întuneric. Câmpul magnetic ar da lovitura de grație Pământului. Ar dispărea încet și ar lăsa planeta noastră fără o protecție împotriva vântului solar, a razelor cosmice mortale și a radiațiilor, care ar ucide toată viața de pe planeta noastră.

Vestea bună este aceea că oamenii de știință se îndoiesc că un astfel de scenariu se va întâmpla… cel puțin nu în viața noastră. „Nu există nicio forță naturală care să oprească Pământul să se învârtă. Unul dintre fundamentele fizicii este conservarea impulsului unghiular. Odată ce ceva se rotește, trebuie să exercitați aceeași forță, în direcția opusă, pentru a opri rotația”, a spus James Zimbelman.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock