Bolile misterioase ale secolului XXI


De la banală gripă şi până la maladiile cu nume imposibil de pronunţat, unele boli continua să nedumerească oamenii de ştiinţă, chiar şi în mileniul al treilea.

Boala Morgellons – afecţiune misterioasă, relativ recent descoperită de către comunităţile medicale de profil, descrie o suită de simptome care ar putea părea de domeniul fantasticului. Cei care suferă din pricina acestei boli, acuză mâncărimi insuportabile la nivelul pielii. Evoluţia maladiei este progresivă, accentuând disconfortul suferinzilor prin apariţia unor fibre sub epidermă, care, în timp, îşi modifica forma şi cresc în anvergură. Cele mai recente investigaţii medicale întreprinse la Oklahoma University Medical Center, au reuşit să găsească o posibilă cauza a apariţiei bolii, şi anume alimentele modificate genetic.

Sindromul extenuării cronice – o afecţiune care face din ce în ce mai multe victime, în contextul erei actuale, în care viteza şi stresul par să pună stăpânire pe întreaga existenţă umană. Sindromul continuă să nedumerească tagma medicilor prin polivalentă şi complexitatea simptomelor pe care le comportă; astfel, deşi poate părea ciudat, medicii stabilesc diagnosticul numai după ce au reuşit în prealabil să excludă toate celelalte cauze posibile. Cel mai neplăcut aspect al sindromului se regăseşte în imposibilitatea pacienţilor de a-şi desfăşura activităţile zilnice, de multe ori fiind ţintuiţi la pat câteva zile la rând.

Boala Creutzfeldt-Jakob – nu este altceva decât o altă versiune a „bolii vacii nebune” şi cauzează degenerarea masei cerebrale printr-o evoluţie rapidă şi letală. Din păcate, până acum, cercetătorii nu au reuşit să găsească principala cauză care declanşează boala. Totuşi, savanţii din Europa şi din Occident au identificat un posibil vinovat, şi anume o proteină deviantă, numită „prion”. Aceasta poate fi contactată în urma consumului de carne (în special de vită) necorespunzător preparată, ca urmare a expunerii la intervenţii chirurgicale cu instrumente nesterilizate, şi, uneori, în urma transfuziilor de sânge.

Schizofrenia – de departe una dintre cele mai bizare afecţiuni, continuă să se situeze la limita dintre psihic şi fizic, uimind oamenii de ştiinţă prin maniera în care privează individul de putinţă de a distinge între realitate şi ficţiune. Deşi boala este una degenerativă, afectând sfera cerebrală, simptomele se traduc printr-o multitudine de stări psihice (iluzii optice şi auditive, halucinaţii, incoerenţa în limbaj, lipsa de motivaţie).

Afecţiunile auto-imune – declanşează un mecanism prin care anticorpii sunt reprogramaţi astfel încât ajung să atace chiar organismul care îi produce. Printre cele mai cunoscute boli autoimune se afla: SIDA, Alzheimer, hipotiroidita, scleroza multiplă, boala lui Crohn şi lupusul. Deşi oamenii de ştiinţă nu au găsit factorii declanşatori, ei suspectează predispoziţia genetică. În plus, femeile par să fie mai predispuse decât bărbaţii, înregistrând o cotă de îmbolnăvire aproape dublă în acest sens.

Pica – atacă în special copiii, manifestându-se printr-un apetit neobişnuit vizavi de substanţe non-alimentare, cum ar fi văr, pământ, hârtie, lipici sau lut. Deşi medicii o cataloghează drept carenta de minerale, ei nu au putut stabili cu exactitate nici cauzele declanşatoare, şi nici un eventual tratament în acest sens.

Gripa aviară – boală infecţioasă a păsărilor, cauzată de mutaţia de tip A a virusului gripal. Izbucnirile unor forme grave au fost cauzate de subtipurile H5 şi H7, cu menţiunea că H5N1 prezintă o particularitate ieşită din comun, şi anume aceea de a se modifica rapid, tinzând să dobândească gene virale mutante, afectând grav oamenii. Iar asta în condiţiile în care aceştia din urmă nu dispun de imunitate la expunerea cu agent patogen gripal de tip aviar.

Maladia Alzheimer – boală degenerativa, afectează zonele din creier responsabile cu memoria, inteligenţa, rationarea, limbajul şi comportamentul. Din păcate, Alzheimer este principalul motiv care cauzează declinul mental în cazul persoanelor în vârstă.

Alte două boli care ridică mari semne de întrebare comunităţilor ştiinţifice din toată lumea sunt SIDA şi gripă comună (guturaiul). Ambele afecţiuni atacă sute de milioane de oameni din toată lumea, în special în ţările slab dezvoltate, unde sistemul medical lasă foarte mult de dorit.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO