Astronomii bănuiesc că pe o exoplanetă aflată la 90 de ani-lumină faţă de noi ar exista viaţă extraterestră! Totul se datorează erupţiilor vulcanice…


Astronomii, folosindu-se de satelitul NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), precum şi de datele de la Telescopul Spațial Spitzer (acum retras) au descoperit recent că LP 791-18 d, o exoplanetă de dimensiunea Pământului, care orbitează în jurul unei stele aflate la 90 de ani-lumină distanță, ar putea avea viaţă microbiană. Această exoplanetă este acoperită cu sute de vulcani activi, iar cercetătorii cred că acești vulcani ar putea ajuta la construirea unei atmosfere cu apă condensată pe partea planetei care nu e iluminată niciodată de steaua ei, fiind astfel un loc pentru formarea vieții microbiene.

Noua lucrare, publicată în „Nature”, arată că exoplaneta suferă probabil de același tip de erupţii vulcanice ca şi satelitul Io al lui Jupiter, cel mai activ corp vulcanic din sistemul nostru solar. Vulcanii de pe exoplanetă nu au fost confirmați, dar există motive destul de întemeiate să credem că ei există.

Exoplaneta nu se roteşte în jurul propriei axe, ceea ce înseamnă că aceeași parte este în mod constant cu fața spre steaua pe care o orbitează. Pe o parte a planetei este zi permanent, în timp ce cealaltă are parte doar de noapte. Partea planetei cu ziua este probabil extrem de fierbinte, iar apa lichidă probabil că nu se poate condensa la suprafață.

Dar, activitatea vulcanică ar putea ajuta LP 791-18 d la construirea unei atmosfere pentru întreaga planetă. O atmosferă ar putea ajuta apa să se condenseze pe partea întunecată a exoplanetei. Și asta înseamnă că o viaţă microbiană ar putea evolua și să se susțină singură. LP 791-18 d se află exact la o distanță de stea, unde teoretic apa lichidă s-ar putea acumula pe o planetă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „A temperate Earth-sized planet with tidal heating transiting an M6 star” / nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO