Acum peste 250 de ani, un obiect imens, necunoscut, a eclipsat Soarele timp de aproape o lună! Totuşi, ce-a fost?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, mai mulţi astronomi ai vremii remarcară nişte obiecte bizare care traversară prin faţa Soarelui. Traversarea acestor obiecte dura între câteva secunde sau, cel mult, câteva ore. Cu toate acestea, mișcarea ciudată părea să indice că aceste „obiecte” erau mai mult decât simple pete solare, cu care astronomii erau deja bine familiarizaţi.

De exemplu, pe 15 martie 1758, astronomul Tobias Mayer a observat un astfel de obiect întunecat care trecea înaintea Soarelui, estimând că ar fi avut circa 1/20 din diametrul globului solar. Patru ani mai târziu, în februarie 1762, Staudacher a observat și el un astfel de obiect, care apărea ca o pată neagră, în formă rotundă, pe suprafaţa Soarelui, şi care a dispărut a doua zi.

Unele dintre aceste observații au fost probabil trecerile planetelor cunoscute, cum ar fi Venus sau Mercur. Cu toate acestea, unele dintre observaţii pot fi explicate mai puţin. Poate cea mai notabilă este observaţia lui Rostan, un astronom elveţian. Pe 9 august 1762, Rostan folosea un cadran pentru a măsura Soarele. În ziua în cauză, astronomul a observat că „Soarele avea o lumină slabă și palidă”, bănuind că acest lucru se întâmplă din cauza vaporilor de pe lacul Leman.

Cu toate acestea, după ce a direcționat un telescop spre Soare, Rostan a făcut o observație mai neobișnuită. El a fost surprins să vadă în partea estică a Soarelui cum acesta era eclipsat de un fel de nebuloasă. În aproximativ două ore și jumătate, partea sudică a corpului străin a părut că se detaşează, având forma unui fus. Acest fus continua să avanseze continuu pe corpul Soarelui, de la est spre vest; s-a mişcat cu viteză foarte mică, dispărând pe 7 septembrie, după ce a atins extremitatea vestică a Soarelui. Rostan a mai menționat că obiectul misterios a fost vizibil aproape în fiecare zi în această perioadă.

Cunoscându-se observaţiile lui Rostan, mai mulţi cercetători s-au întrebat ce-ar fi putut fi. Cum planetele interioare din sistemul nostru solar (Venus şi Mercur) fuseseră excluse, unii s-au întrebat dacă obiectul necunoscut n-ar fi fost o planetă pitică, necunoscută. Un alt cercetător, Charles Fort, credea că obiectul nu ar fi fost altceva decât un „super Zeppelin”, de natură extraterestră.

Încă ceva: deoarece observaţia lui Rostan fusese făcută din Elveţia, acesta a trimis de veste astronomilor din Paris pentru a urmări obiectul. Întrucât nu fusese văzut de la Paris, unii s-au întrebat dacă nu cumva obiectul era mult mai aproape de Pământ decât se credea…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock