Cel mai agresiv animal din lume nu este nici leul şi nici tigrul, ci… bursucul melivor!


Ştiaţi care e cel mai agresiv mamifer din lume? Nu, nu e tigrul. Şi nici leul. Şi nici leopardul. În conformitate cu un articol apărut în revista Scientific American în 2009, cel mai feroce mamifer de uscat este bursucul melivor (Mellivora capensis). Cartea Recordurilor Guinness îl menţionează de asemenea ca fiind „cel mai neînfricat animal din lume”.

Bursucii melivori trăiesc în Africa şi în Asia, în vizuinile părăsite de alte vieţuitoare precum furnicarii, şi nu sunt bursuci. Sunt numiţi astfel fiindcă seamănă oarecum cu bursucii propriu-zişi (Meles meles) şi le place mierea. Bursucii şi bursucii melivori sunt membri neînrudiţi ai familiei nevăstuicilor, Mustelidae, cel mai mare grup de carnivore. Din el fac parte dihorii, nurcile şi polifagii, dar bursucul melivor face opinie separată: este singura specie din genul Mellivora, termen care înseamnă „mâncător de miere”.

Bursucii melivori îşi folosesc ghearele mari şi puternice pentru a distruge termitierele, pentru a rupe gardurile de sârmă ale coteţelor de păsări şi, mai ales, pentru a face ravagii în cuiburile de albine. Cele care îi conduc la acestea din urmă sunt păsările-mierar, care emit strigăte sonore atunci când găsesc unul şi se înfruptă şi ele după ce bursucul melivor s-a săturat.

Unul dintre motivele pentru care bursucul melivor este un adversar redutabil e pielea lui largă; dacă e prins de ceafă, animalul se poate răsuci în propria-i piele, atacându-şi inamicul. De aceea, are puţini duşmani naturali şi, când e provocat, atacă aproape orice animal, inclusiv omul. Bursucii melivori se luptă şi chiar ucid hiene, lei, tigri, ţestoase, porci ţepoşi, crocodili şi urşi. Se hrănesc cu şerpi veninoşi, pe care îi înhaţă în dinţi şi-i devorează în cincisprezece minute. De asemenea, mănâncă şi puii altor bursuci melivori; doar jumătate dintre aceştia supravieţuiesc până la vârsta adultă.

Legendele spun că bursucii melivori apelează la metode de luptă „sub centură”. Primul astfel de caz documentat a fost înregistrat în 1947, când se pare că un bursuc melivor a fost observat castrând un bivol adult. De asemenea, se spune că ar fi emasculat antilope gnu şi kudu, zebre şi oameni. În numărul special al revistei Top Gear dedicat Botswanei în 2009, Jeremy Clarkson susţinea: „Bursucul melivor nu te ucide, ci te mănâncă. Îţi smulge testiculele.”

În Pakistan, aceste animale sunt numite Bijj şi se spune despre ele că scot cadavrele din morminte. Atât de terifiantă este reputaţia lor, încât în timpul Războiului din Irak, trupele britanice din Basra au fost acuzate că au dat drumul unui grup de fiare mâncătoare de oameni asemănătoare cu urşii, pentru a-i îngrozi pe localnici. Fiarele s-au dovedit a fi bursuci melivori, aduşi în oraş de inundarea zonelor mlăştinoase.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO