„Universul nostru este o simulare pe calculator” – demonstrează o nouă lucrare ştiinţifică, apărută în octombrie 2023


Un fizician (Dr. Melvin Vopson) de la Universitatea din Portsmouth a explorat ipoteza dacă o nouă lege a fizicii ar putea susține teoria controversată conform căreia suntem pur și simplu personaje într-o lume virtuală avansată. Ipoteza Universului simulat propune ideea că ceea ce oamenii experimentează este de fapt o realitate artificială, la fel ca o simulare pe computer, în care totul este construit. Teoria este populară printre o serie de personalităţi, cum ar fi miliardarul Elon Musk, existând şi o ramură a științei cunoscută sub numele de fizica informației, care sugerează că realitatea fizică este formată în mod fundamental din fragmente de informații.

Dr. Melvin Vopson a publicat anterior cercetări care sugerează că informația are masă și că toate particulele elementare – cele mai mici blocuri de construcție cunoscute ale Universului – stochează informații despre ele înșile, similar modului în care oamenii au ADN. În 2022, el a descoperit o nouă lege a fizicii care ar putea prezice mutații genetice în organisme, inclusiv viruși, și ar putea ajuta la judecarea consecințelor potențiale ale acestora. Se bazează pe a doua lege a termodinamicii, care stabilește că entropia – o măsură a dezordinei într-un sistem izolat – nu poate decât să crească sau să rămână la fel.

Dr. Vopson se așteptase ca și entropia în sistemele informaționale să crească în timp, dar examinând evoluția acestor sisteme și-a dat seama că rămâne constantă sau scade. Atunci a stabilit cea de-a doua lege a dinamicii informației, sau infodinamica, care ar putea avea un impact semnificativ asupra cercetării genetice și a teoriei evoluției.

O nouă lucrare, publicată în „AIP Advances”, examinează implicațiile științifice ale noii legi asupra unui număr de alte sisteme și medii fizice, inclusiv fizica biologică, fizica atomică și cosmologie. Constatările-cheie ale studiului sunt:

* Sisteme biologice: a doua lege a infodinamicii provoacă înțelegerea convențională a mutațiilor genetice, sugerând că acestea urmează un model guvernat de entropia informațională. Această descoperire are implicații profunde pentru domenii precum cercetarea genetică, biologia evolutivă, terapiile genetice, farmacologia, virusologia și monitorizarea pandemiei.

* Fizica atomică: Lucrarea explică comportamentul electronilor în atomii cu mai mulți electroni, oferind perspective asupra fenomenelor precum regula lui Hund, care afirmă că termenul cu multiplicitatea maximă se află cel mai scăzut în energie. Electronii se aranjează într-un mod care le minimizează entropia informațională, aruncând lumină asupra fizicii atomice și asupra stabilității substanțelor chimice.

* Cosmologie: A doua lege a infodinamicii se dovedește a fi o necesitate cosmologică, cu considerații termodinamice aplicate unui Univers în expansiune.

Lucrarea lui dr. Vopson oferă, de asemenea, o explicație pentru prevalența simetriei în Univers. Principiile de simetrie joacă un rol important în ceea ce privește legile naturii, dar până acum au existat puține explicații cu privire la motivul pentru care ar putea fi acest lucru. Descoperirile dr. Vopson demonstrează că simetria ridicată corespunde celei mai scăzute stări de entropie a informațiilor, explicând înclinația naturii către ea. Această abordare, în care excesul de informații este eliminat, seamănă cu procesul de ștergere sau comprimare a codului rezidual de către un computer pentru a economisi spațiu de stocare și a optimiza consumul de energie. Și, ca rezultat, susține ideea că trăim într-o simulare.

Cercetările anterioare ale Dr. Vopson sugerează că informația este elementul fundamental al Universului și are masă fizică. El susține chiar că informația ar putea fi materia întunecată evazivă care alcătuiește aproape o treime din Univers, pe care el o numește principiul echivalenței masă-energie-informație. Lucrarea susține că a doua lege a infodinamicii oferă sprijin acestui principiu, validând potențial ideea că informația este o entitate fizică, echivalentă cu masa și energia.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „The second law of infodynamics and its implications for the simulated universe hypothesis” / pubs.aip.org


Lasă un comentariu