Un soldat spaniol, grav rănit la cap, s-a trezit şi a început să vadă lumea invers


Cazul unui soldat spaniol care a supraviețuit după ce a fost împușcat în timpul războiului civil spaniol a intrigat experții de ani de zile. Tânărul de 25 de ani, care este menționat doar ca „Pacientul M”, a fost internat în spital după ce a fost împușcat în cap în timpul războiului civil spaniol din 1938.

Incredibil, în ciuda faptului că glonțul i-a trecut clar prin cap și a ieșit pe cealaltă parte, soldatul a supraviețuit, dar ceea ce a făcut cazul deosebit de intrigant a fost faptul că, la trezire, a descoperit că totul era invers pentru el.

Potrivit neurologului dr. Justo Gonzalo Rodríguez-Leal, care a documentat cazul la acea vreme, pacientul M își pierduse o mare parte din vedere și puținul rămas din ea părea să fie invers, cu oameni și obiecte apărând pe partea opusă a câmpului său de vizualizare.

El putea să citească numere și litere atât înainte, cât și înapoi, în timp ce percepea lucrurile în duplicat sau în trei exemplare, cu culori apărând uneori în afara obiectelor cărora le aparțineau.

Într-un caz, el a descris că a văzut bărbați mergând cu capul în jos pe o schelă, în timp ce într-un altul a putut să citească cu ușurință un ziar, indiferent de sensul în care era.

A rămas un subiect de intrigi medicale timp de mulți ani și, în ciuda rănii suferite, a trăit câteva decenii până la moartea sa în anii 1990.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com


Lasă un comentariu