Creatura din altă lume ce păzeşte o veche biserică din Scoţia. De ce se aseamănă ea foarte mult cu extraterestrul din filmul SF „Alien” din 1979?


În vârful unei biserici scoțiene, puteți vedea o creatură misterioasă care pare să vină dintr-o altă lume. Paisley Abbey o biserică aflată în centrul orașului Paisley, un oraș de lângă Glasgow (Scoţia). Locul era deja cunoscut în trecut, dar rețelele de socializare l-au făcut viral pentru ciudata „statuie extraterestră”. Se crede că biserica a fost construită pe un loc sfânt în secolul al VII-lea. Fondatorul său a fost Sf.Mirin, un călugăr misionar irlandez care a ajutat la stabilirea comunității sale religioase în jurul mănăstirii.

Spre deosebire de alţi gargui („gargoyle”), cea care „protejează” acest monument are o formă destul de ciudată. („Gargui” = „cap de balaur”). La prima vedere, este foarte asemănător cu xenomorful din filmul „Alien”, celebrul film al regizorului Ridley Scott, lansat în 1979. Asemănarea extraordinară a piesei de piatră atașată la fațada bisericii cu monstrul extraterestru din film este admirabilă.

În primul rând, trebuie să știm că garguii aveau o funcție arhitecturală. Aceste creaturi au fost concepute pentru a drena apa care rămânea acumulată deasupra clădirilor, prevenind astfel eroziunea zidăriei și a mortarului de legătură. Ca rezultat, au fost adesea create șiruri ale acestor creaturi, care au servit drept canale. De asemenea, garguii au de obicei un design „întins”, deoarece cu cât silueta este mai lungă, cu atât este capabilă să scurgă mai multă apă. Pe de altă parte, conform credințelor străvechi, funcția garguiului era acela de a arăta răul ca o creatură chinuită. Se credea că așa speriau spiritele rele și protejau bisericile.

Ei bine, povestea acestei creaturi scoţiene este următoarea. În 1997, povestea acestui gargui devenise deja cunoscută, datorită fotografiilor și videoclipurilor care au fost publicate în diverse medii la acea vreme, iar din figura ei s-au născut multe teorii. BBC News, încercând să clarifice chestiunea, l-a intervievat pe reverendul bisericii, Alan Birss , în 2013, care a declarat că, la începutul anilor 1990, mănăstirea a fost remodelată. A fost angajată o companie din Edinburgh și totul pare să indice că artiștii aveau un simț al umorului destul de ciudat, așa că au conceput garguii cu aspectul mitic din filmul „Alien”. Aşadar, după cum a explicat Birss, statuia este o „modernizare” a unui gargui antic.

De menționat că acesta nu este singurul mister pe care îl găzduiește Biserica Paisley, deoarece în anii 90 a fost redescoperită o scurgere boltită din secolul al XIII-lea. Construcția sa este aproape perfectă și mergea de la mănăstire până la râul White Cart. Pereții conțin urme lăsate de zidari; pe lângă faptul că adăpostesc multe obiecte, printre care se remarcă o tablă marcată cu notație muzicală, care este expusă în biserică. Acesta este cel mai vechi exemplu de muzică polifonică găsit în Scoția.

Mănăstirea găzduiește, de asemenea, un mormânt, care deține o efigie feminină despre care se crede că este cea a lui Marjorie Bruce, mama regelui Robert al II-lea al Scoției. În față se află mormintele regelui Robert al III-lea al Scoției și ale lui Simon Fitz Alan, fratele lui Walter Fitz Alan, baronul englez care a devenit magnat în Scoția și a devenit parte din Marii Stewarzi ai Scoţiei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO