Un nou studiu arată că şoarecii de laborator au mari probleme cu ficatul după doar 2 săptămâni de zbor cosmic! Şi cică noi am fost pe Lună în urmă cu jumătate de secol !:) Şi mai vrem să ajungem şi pe Marte… Visuri!


Pamant spatiul cosmicŞoareci de laborator care au petrecut doar două săptămâni pe orbita Pământului, în spaţiul cosmic, au arătat semne precoce de leziuni hepatice la revenirea pe Pământ, punând sub semnul întrebării duratele lungi de zbor spaţial care s-ar putea face pentru oameni, au declarat cercetătorii citaţi de Discovery News.

Descoperirile ar putea interesa agenția spațială americană, care intenționează să trimită oameni către destinaţii îndepărtate, cum ar fi un asteroid sau către Marte – ce vor necesita sejururi lungi în spațiul cosmic. NASA studiază deja efectele misiunilor spaţiale pe termen lung asupra organismului uman, iar recent a trimis unul dintre astronauţii săi veterani, Scott Kelly, la o ședere de 340 de zile în orbita Stației Spațiale Internaționale.

„Înainte de acest studiu, nu au avut mai multe informații cu privire la impactul asupra ficatului a misiunilor spatiale”, a declarat autorul principal al studiului Karen Jonscher, profesor asociat de Anesteziologie și fizician la Universitatea Medicală Anschutz Colorado. Șoarecii au petrecut 13 zile și jumătate la bordul navetei spaţiale Atlantis în 2011.

Odată ajunşi pe Pământ, cercetătorii au descoperit că zborul spaţial a cauzat apariţia de efecte pe termen lung asupra ficatului. Astfel, şoarecii au crescut cantitatea de grăsime din ficatul lor și au avut o pierdere de retinol, o formă animală de vitamina A. Ei au arătat, de asemenea, schimbări în capacitatea lor de a descompune grăsimile, precum şi semne ale bolii de ficat gras nealcoolic; totodată, au prezentat indicatori timpurii pentru începutul de ficat fibrozat.

Cercetătorii stiau deja că zborul spaţial poate provoca o pierdere de masă osoasă şi masă musculară, precum şi modificări ale vederii şi a funcţiei cerebrale la oameni. Jonscher a declarat că semnele leziunilor hepatice văzute la soareci ar lua, de obicei, câteva luni sau ani pentru a se dezvolta prin consumul unei diete nesănătoase. „Dacă un șoarece prezintă semne de fibroză în curs de formare, fără o schimbare în dietă, după 13 zile, ce se întâmplă cu oamenii?”, şi-a pus întrebarea Jonscher.

P.S. Eu sunt siderat cum NASA face asemenea studii abia acum, după ce aceeaşi agenţie trimitea oameni pe Lună la sfârşitul anilor 60… 🙂 Ha, ha, ha! „Sigur” au ajuns oamenii pe Lună. Văd daţi seama, noi, oamenii, suntem afectaţi din punct de vedere fizic, şi de-o ieşire în spaţiul cosmic, foarte aproape de Pământ, d-apoi să ne aventurăm mai departe, trecând şi de celebra centură de radiaţii van Allen, cea care ar omorî orice fiinţă vie. Acum vă puteţi convinge şi voi că această ştire demonstrează încă o dată că aselenizările din 1969-1972 au fost toate nişte minciuni gogonate şi că omul nu se poate aventura mai mult în spaţiul cosmic, decât învârtindu-se într-o capsulă în jurul Pământului. Restul aberaţiilor că am putea ajunge pe Lună, pe Marte sau pe nu ştiu ce planetă nu reprezintă decât nişte simple visuri şi basme de adormit copiii.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO