Turnul Babel din Biblie avea 2,7 km înălţime!? Dacă da, atunci era de 3 ori mai înalt decât cel mai mare zgârâie-nori din prezent – Burj Khalifa (Dubai) – ce are doar 830 de metri…


Turnul Babel este o structură pomenită în capitolul 11 din Geneză, un turn uriaș intenționat a fi principala realizare a orașului Babilu, numele akkadian pentru Babilon. Babilon (Babel) era un oraș unde întreaga omenire era unită, toți oamenii vorbind o singură limbă și migrând dinspre est; era orașul regelui Nimrod, și primul oraș construit după Potop. Oamenii au hotărât ca orașul lor să aibă un turn atât de mare încât vârful său „să ajungă la cer”. Însă, după cum scrie în Biblie, Turnul Babel nu era construit pentru a aduce slavă lui Dumnezeu, ci era dedicat unui scop fals, anume faima constructorilor lui și zeilor în care credeau aceștia. Însă Dumnezeu, văzând că oamenii păcătuiau împotriva lui, le-a încurcat limbile și a împrăștiat limbile ca să nu se mai poată înțelege între ei pe tot pământul.

Dar, cât de înalt era Turnul Babel? Acest răspuns îl găsim într-o carte apocrifă (Cartea Jubileelor sau Geneza Mică) nerecunoscută de creştinism, dar considerat canonic de Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo, precum și de evreii etiopieni, unde este cunoscută sub numele de Cartea Diviziunii. Iată ce ne spune capitolul 10, versetul 21: „Şi ei l-au construit: patruzeci și trei de ani; lățimea sa era de 203 cărămizi; înălțimea sa era de 5433 de coți și 2 palme, iar întinderea unui perete era de treisprezece stadii”.  Cum 1 cot era aproximativ 0,5 metri, de aici rezultă că Turnul Babel ar fi avut înălţimea fantastică de… 2716 metri sau circa 2,7 km!

Ca să vă daţi seama de înălţimea lui ameţitoare, vă reamintesc că cel mai înalt zgârâie-nori din lume în prezent este Burj Khalifa (Dubai) care are 830 metri. Asta înseamnă că Turnul Babel ar fi fost de peste 3 ori mai mare decât cea mai înaltă clădire din zilele noastre. Sau dacă vom compara cu Turnul Eiffel din Paris (312 metri), rezultă că Turnul Babel era de aproape 9 ori mai mare ca celebrul turn parizian!


Lasă un comentariu