Tehnologia pierdută a anticilor: Soarele de cristal şi lentilele


Anticii greci din secolul al V-lea î.Hr. din şcoala lui Pitagora credeau că Soarele era o bilă gigantică de cristal, mai mare decât Pământul, care aduna lumina ambientală a Cosmosului din jur și o refracta pe Pământ, acționând ca o lentilă uriașă. O lentilă uriașă? Aşa se gândea în secolul al V-lea î.Hr.?

Până acum, nimeni nu a fost dispus să recunoască faptul că lentilele existau în Antichitate, iar ideea de Soare de Cristal a fost trecută cu vederea și nu a fost niciodată descrisă în nicio carte despre istoria științei sau a filosofiei. Cu toate acestea, adevărul este altul. Dar, ce e cu aceste lentile antice? Se pare că în muzeele antice din întreaga lume există peste 450 de lentile antice.

Dar, cele mai vechi lentile reale apar în Vechiul Regat al Egiptului, ele fiind realizate în jurul anului 2500 î.Hr. Acestea se găsesc expuse în Muzeul Cairo, iar două dintre ele se află expuse în Muzeul Luvru din Paris. Dar dovezile arheologice arată că lentilele ar fi putut fi inventate cel puţin cu 700 de ani mai devreme. De exemplu, în Abydos (Egipt), s-a descoperit un mâner de cuțit din fildeș, ce avea o sculptură microscopică, care ar fi putut fi făcută doar sub o lentilă.

Dar, tehnologia lentilelor nu a fost folosită doar pentru realizarea și vizualizarea sculpturilor mici. Lentilele au fost folosite chiar şi la telescoape! Ştiinţa atribuie naşterea telescopului lui Galileo Galilei (începutul secolului al XVII-lea), dar s-ar putea ca invenţia să existe de foarte mult timp. De exemplu, un fragment dintr-o oală grecească excavată la Acrocopolis (Atena) și care datează din secolul al VI-lea î.Hr. prezintă pe cineva care privește printr-un telescop!