Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ştiaţi că… fotbalul a fost inventat de italieni, şi nu de englezi?

564

blankOriginile fotbalului european (soccer) sunt adesea controversate, deoarece regulile sale simplificate au dat naştere multor imitaţii. Pe parcursul secolelor al III-lea şi al IV-lea î.Hr, în China se juca un joc destul de asemănător, numit tsu-chu, însă cel mai uimitor exemplu al unui joc primitiv asemănător soccer-ului este ilustrat într-o stampă din oraşul scoţian Edinburgh, datând din 1672. Aproximativ două secole mai târziu, soccer-ul a fost standardizat o dată cu întemeierea Asociaţiei de fotbal din Anglia, pe 26 octombrie 1863.

O versiune italiană anterioară, practicată în Florenţa în jurul anului 1530, folosea echipe cu câte 26 de jucători şi o strategie foarte asemănătoare celei aplicate în sportul modern. Faptul că regulamentul acestui joc era descris clar într-un manual din 1580, Discorsa Calcio, îi creditează pe italieni ca inventatori ai acestui joc, considerat în prezent cel mai popular sport din lume. Cupa Mondială, organizată la fiecare patru ani, este cel mai râvnit trofeu din lumea sportului.

Cel mai vechi club de fotbal este Sheffield Football Club din Anglia, înfiinţat pe 24 octombrie 1857. Această instituţie a contribuit în mare măsură la adoptarea regulii ce stipulează utilizarea echipelor cu 11 jucători, intrată în vigoare în 1870.

Orgoni Crystal