Regina Caterina de Medici a avut un început care promitea un exil, nu un regat

284

Caterina de Medici este admirată pentru personalitatea sa puternică, dar şi detestată pentru atrocităţile pe care le-a comis. Puţini însă conştientizează, chiar dacă ştiu, că aceasta personalitate, atât de influentă, a fost pusă într-o perioadă destul de lungă din viaţa ei, într-un con de umbră, iar ea însăşi s-a confruntat cu abuzuri şi trădări.

În primul rând, din partea familiei, căsătoria fiind decisă, în acele timpuri şi în marile familii, fără acordul mirilor. Apoi de soţul său, Francisc I al Franţei, care o prefera în mod făţiş pe Diana de Poitiers şi refuza să se achite de datoriile conjugale. În al treilea rând, de propriul trup, care refuza să procreeze. Şi, în ultmul rând, de Curtea Regală a Franţei, care nu putea tolera o străină şi, mai ales, o Medici.

În acea perioadă întunecată din viaţa ei, familia regală, toată Curtea Franţei care o detesta şi o dorea exilată şi nici chiar Caterina – nimeni nu bănuia că această femeie, dată la o parte şi nedorită, va guverna ţara! Şi, totuşi, aşa a fost! Dacă trădarea familiei de origine nu mai putea fi reparată, aceea a soţului şi a propriului corp a fost compensata, de cei 10 copii pe care Caterina i-a obţinut, că o alinare parcă providenţială pentru cei 10 ani de infertilitate, iar mulţi curteni au trăit pentru a vedea şi simţi, în propriile vieţi, puterea femeii pe care o credeau moartă politic.

Viaţa Caterinei de Medici, cu urcuşurile şi coborâşurile ei, conţine lecţii şi încurajări pentru cei care se confruntă cu trădări, sunt daţi la o parte sau au perioade în care orice promisiune pentru un viitor mai bun pare apusă. Dar, mai multe despre viaţa ei şi despre lecţiile ce se pot desprinde din existenţele unor personalităţi, puteţi afla, întorcând filă după filă şi dialogând cu o carte nouă despre oameni şi evenimente vechi. Mai multe detalii, aflaţi comandând produsul editorial afişat aici.

(Articol publicitar)