Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Proprietarul miliardar al corporaţiei Cartier, cu o avere de 7,5 miliarde de dolari, nu poate dormi noaptea pentru că se teme că cei săraci se vor revolta împotriva bogaţilor

  •  
  •  
  •  
  •  

blankJohann Rupert, proprietarul multimiliardar al companiei de bijuterii de lux Cartier, care are o avere de 7,5 miliarde de dolari, şi-a exprimat lumii, în anul 2015, unele dintre cele mai mari temeri ale sale. De exemplu, el își face griji că roboții o să înlocuiască într-o bună zi lucrătorii și că săracii se vor revolta într-o bună zi împotriva bogaților.

Vorbind la Summit-ul de lux al Financial Times din Monaco din 2015, Rupert le-a spus participanţilor că nu poate să doarmă cu gândul la schimbările inevitabile care trebuie să aibă loc în sistemul nostru în ceea ce privește decalajele de bogăție – ele nu trebuie să fie răsturnări violente, dar acest mod de a fi nu mai poate dura pentru totdeauna.

Realitatea situației este că, în lumea noastră, cei care nu dispun de mijloacele de a-și îndeplini nevoile sunt în creștere. Se crede că până în 2030 1% dintre cei mai bogaţi oameni vor deține două treimi din averea globală. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, ca de exemplu coduri fiscale controversate, planuri de salvare a băncilor, corupţie, subvenții guvernamentale și multe altele.

Așa dorim să fie viețile noastre? Într-o lume în care oamenii bogați sunt pur și simplu capabili să manipuleze și să controleze pe alții? Nu trebuie să-i judecăm pe acei cu averi mari – nu este vorba de asta – ci pur și simplu trebuie să ne punem întrebarea: de ce trăim într-un mod în care permitem oamenilor puternici să-i ţină în sărăcie pe ceilalţi?

Potrivit lui Bloomberg, Johann Rupert a spus în conferință că atunci când săracii se vor revolta, clasa de mijloc nu va mai dori să cumpere bunuri de lux din teama de a-și expune averea. „Cum va face faţă societatea șomajului structural și invidiei, urii și războiului social?”, a spus el. „În acest stadiu distrugem clasa de mijloc și ne va afecta. Este nedrept. Deci, asta mă ține treaz noaptea”, a spus Johann Rupert.

Din punctul meu de vedere, problema este următoarea: miliardarii lumii trebuie să-şi dea seama că, individual, nu au ce face cu această bogăţie pe care o deţin şi, de aceea, ar trebui să devină şi responsabili din punct de vedere social. De exemplu, să-şi strângă o parte din averea deţinută (să zicem, 50%) şi să investească în proiecte sociale globale – să spunem transformarea deşertului Sahara într-o „oază agricolă”, pentru a rezolva problema foametei din Africa. Cu astfel de investiţii în proiecte sociale, posibilitatea de revoltă a săracilor ar deveni mai mică. Dar, dacă miliardarii gândesc egoist şi se gândesc doar cum să-şi păstreze bogăţiile, fără să mai dea „share” şi la alţii…


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal