Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pe Internet a apărut zvonul şocant: „Japonia va interzice cuptoarele cu microunde până în 2020”. E adevărat sau nu?


Pe site-ul moldovenesc unica.md a apărut un articol cu următorul titlu: „În Japonia, până la sfârșitul anului, vor fi distruse toate cuptoarele cu microunde din țară”. Titlul pare unul şocant şi citeşte două surse: Lifter (un site rusesc) şi Noticias Sobre (un site în limba spaniolă).

Potrivit acestui articol, motivul interzicerii folosirii cuptoarelor cu microunde ar fi un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Hiroshima, care au constatat că microundele au cauzat mai mult rău sănătății cetățenilor timp de 20 de ani, decât bombele atomice din 1945. Acelaşi articol mai spune că până în 2021 se va opri producția de cuptoare cu microunde în Coreea de Sud, iar până în 2023 în China.

Toate bune şi frumoase până acum… însă această ştire mie îmi mirosea din titlu a „fake news”. Da, e adevărat, nu e sănătos a se folosi tot timpul cuptoare cu microunde, dar până a fi interzise aceste dispozitive mai e cale lungă. Adevărul e că Japonia nu interzice cuptoarele cu microunde. Acest zvon a apărut pe un site rusesc de satiră şi apoi a fost preluat de câteva site-uri de limbă spaniolă, devenind viral pe Facebook.

Pe 3 martie 2019, site-ul Panorama.pub din Rusia a publicat un articol intitulat „Japonia abandonează cuptoarele cu microunde până în 2020”. Articolul spune: „Guvernul japonez a decis să renunțe la toate cuptoarele cu microunde din țară înainte de sfârșitul acestui an. Toți cetățenii și organizațiile care nu îndeplinesc această cerință sunt amenințați cu pedepse cu închisoarea de la 5 la 15 ani, în funcție de severitatea infracțiunii”.

Panorama.pub este o publicație satiră. Un avertisment în partea de jos a articolului afirmă că „Toate textele de pe acest site sunt parodii grotești ale realității și nu sunt ştiri reale”.

Deși articolul a fost marcat ca şi „satiră”, asta nu l-a împiedicat să devină viral. El a fost tradus în cel puţin alte trei limbi – spaniolă, arabă şi engleză. Cea mai populară versiune a acestui zvon (cu mai mult de 25.000 de acțiuni) a fost postată pe pagina de Facebook El Signo De Los Tiempos pe 21 aprilie 2019:

Concluzia este următoarea: indiferent de limba în care o auziți, zvonul că Japonia interzice cuptoarele cu microunde până în 2020 este unul fals.