Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

O poveste stranie din Franţa secolului al XVII-lea: fotoliul blestemat şi legătura cu Satana

  •  
  •  
  •  
  •  

blankDin secolul al XVII-lea avem o povestire extrem de stranie. Mareşalul ducelui de Orleans, Pierre Patris, se afla în vacanţă la castelul Egmont, aparţinând contelui Gueldre. Chiar din prima noapte, atenţia îi fu atrasă de zgomote produse într-una din încăperile castelului, zgomote ce i se părură cu totul anormale, chiar stranii. Mareşalul, care nu era un om fricos, deschise uşa ce dădea într-un culoar lung şi, la lumina făcliei, pe care o ţinea în mână, văzu cum un fotoliu foarte vechi, pe care trei oameni de abia dacă îl puteau mişca din loc, înaintează încet, apoi… se ridică în sus şi începe să se rotească!

Presimţind un pericol iminent, Patris pronunţă cu glas tare următoarele cuvinte: „Dacă eşti Satana, nu încerca să mă înspăimânţi, pentru că nu vei putea”. În acel moment, fotoliul se opri şi, printr-o mişcare bruscă, reveni la locul lui.

A doua zi, oaspetele relată cele întâmplate proprietarului castelului, care, furios, dădu ordin ca fotoliul să fie imediat ars pe rug. Deşi flăcările muşcau cu nădejde din afurisitul mobilier, spre stupefacţia privitorilor, acesta abia se înnegri puţin; fără să ia foc încetul cu încetul, rugul se stinse, iar deasupra lui trona sfidător fotoliul. Abia la căderea nopţii, un scutier îl anunţă pe contele Gueldre că, brusc, mobila s-a prăbuşit, făcându-se scrum.

Mai târziu, castelanul i-a povestit oaspetelui său istoria acestui obiect straniu. El fusese primit ca moştenire de la mareşalul Biron, ofiţer ce îl servise mult timp, cu credinţă, pe regele Henric al IV-lea. Se spune că, pentru a-şi potoli setea de putere şi bogăţie, intră într-o conspiraţie, condusă de ducele de Savoia şi ocrotită de Spania, iar pentru a se urca pe tron făcuse un pact cu diavolul. Descoperit şi condamnat pentru înaltă trădare, Biron este decapitat în 1602. În timpul procesului, plin de îndrăzneală, a întrebat de unde este originar călăul său. Când i s-a spus că din Bourgogne, mareşalul a strigat: „Sunt pierdut! Prezicerea ce mi s-a făcut, când i-am jurat credinţă lui Satan, spunea că voi fi rege numai dacă voi putea evita loviturile unui om din Bourgogne”.

 


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu