Site de secrete, stiinta si metafizica

O echipă de medici îşi propune să dezlege misterul morţii

1 13

O echipă internaţională de cercetători a demarat cel mai amplu studiu al experienţelor pe care oamenii le trăiesc atunci când se afla la graniţa dintre viaţă şi moarte. Intitulată AWARE (AWAreness during REsuscitation) acţiunea va fi declanşată în luna septembrie, medicii europeni şi americani implicaţi în proiect urmând să studieze îndeaproape transformările care se petrec în creierul pacienţilor în timpul atacului de cord.

“Contrar credinţelor populare, moartea nu este un moment specific ci este un proces care începe în momentul în care inima nu mai pompează sânge, continuă cu încetarea activităţii plămânilor şi se încheie cu lipsa de reacţie a creierului”
, a explicat Sam Parnia, profesor în cadrul Universităţii din Southampton. Medicii speră să dezlege misterul morţii studiind ce se întâmplă în timpul unui atac de cord, deoarece atunci toate cele trei semne sunt prezente. “Cu toate acestea, după câteva secunde sau chiar mai mult de o oră, metodele de resuscitare pot întoarce procesul morţii. Ceea ce oamenii experimentează în astfel de momente aruncă o lumină nouă asupra modului în care moarte trebuie percepută”, a adăugat cercetătorul.

Aproape 20% dintre persoanele care au experimentat cele trei faze ale instalării procesului morţii susţin că au rămas conştiente tot timpul, că au fost înconjurate de o lumină albă, că au experimentat senzaţii de plutire în afara propriului corp sau că s-au întâlnit cu o rudă decedata. Medicii susţin că astfel de simptome sunt cauzate de oprirea funcţiilor creierului, ultimul proces dintre cele trei premergătoare morţii propriu-zise, dar că este nevoie de dovezi puternice pentru dovedirea acestui fapt.

Oamenii de ştiinţă au decis să anunţe în cadrul unor conferinţe de presă orice nouă descoperire din acest domeniu. Experţii de la Universitatea din Southampton studiază deja de 18 luni aceste fenomene şi au selectat în acest scop mai multe spitale din Marea Britanie. Noţiunea de “near-death experiences” a fost inclusă de Dr. Raymond Moody într-o carte publicată în 1975 şi intitulată “Life After Life”, motiv pentru care mulţi îi atribuie aducerea acestui concept în atenţia marelui public.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie