Anna Goldi, ultima vrăjitoare decapitată în Europa a fost reabilitată

1.719 vizualizari

Ultima vrăjitoare decapitată în Europa în urmă cu peste 220 de ani, elveţianca Anna Goldi, a fost reabilitată miercuri de autorităţile din cantonul Glarus care au stabilit ca aceasta a fost victima unei „crime judiciare”. Anna Goldi a fost executată în 1782, când avea 42 de ani, după ce a fost găsită vinovată de vrăjitorie, acuzată fiind că ar fi blestemat pe una dintre fiicele familiei la care lucra ca servitoare şi că ar fi pus în laptele acesteia ace, aparent pentru a îi face farmece şi a o ucide, informează BBC.

Cazul ei a fost scos la iveală de o carte a unui fost jurnalist elveţian, Walter Hauser, în paginile căreia se arăta că, de fapt, totul ar fi fost pus la cale de cel la care femeia lucrase timp de şaptesprezece ani, Johann Jakob Tschudi. Renumit magistrat şi doctor, acesta ar fi avut o relaţie amoroasă cu Anna Goldi şi s-ar fi temut că dacă acest lucru s-ar fi aflat în societate, imaginea sa ar fi fost compromisă.

Pe 20 septembrie 2007, Parlamentul elveţian a decis că Anna Goldi a fost victima unei erori judiciare. Mai mult, Fritz Schiesser, reprezentantul cantonului Glarus în Parlament, a cerut reabilitarea acesteia, obţinută în justiţie miercuri. În satul elveţian Mollis, din cantonul mai sus menţionat, există chiar un muzeu dedicat memoriei Annei Goldi.