Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Moartea misterioasă a generalului polonez Sikorski. A fost el asasinat de ruşi sau de britanici?


Aţi auzit vreodată de Wladislaw Sikorski? Dacă nu, haideţi să învăţăm câteva lucruri despre el, pe care le putem afla de pe Wikipedia.

„El a fost un militar și un lider politic polonez, înainte de primul război mondial, organizând și participând la mai multe organizații clandestine care au promovat cauza independenței Poloniei.

În primii ani ai celei de-a doua Republici Polone, Sikorski a ocupat mai multe posturi în guvern, inclusiv cele de prim-ministru (1922-1923) și ministru al afacerilor militare (1923-1924). În urma loviturii de stat dirijată din mai 1926, și odată cu instalarea guvernului Sanacja, a căzut în dizgrația noului regim. În timpul celui de-al doilea război mondial, el a devenit prim-ministru al guvernului polonez în exil, comandant-șef al Forțelor Armate poloneze, și un avocat viguros al cauzei poloneze în domeniul diplomatic. El a susținut restabilirea relațiilor diplomatice dintre Polonia și Uniunea Sovietică, după ce acestea fuseseră rupte ca urmare a pactului sovietic cu Germania și invazia Poloniei în 1939″.

În 1943, când avea doar 62 de ani, generalul Wadyslaw Sikorski a murit când avionul său s-a prăbușit în zona Gibraltarului, dar unele dintre detaliile accidentului rămân neclare. Acest lucru a alimentat convingerea unor oameni că el a fost ucis, prin sabotarea avionului, fie de către Uniunea Sovietică, fie de către Marea Britanie.

Însă autopsia generalului Sikorski a arătat că acesta a murit ca urmare a insuficienței multiple de organe ca urmare a unui accident de avion, nefiind găsită nicio dovadă că generalul ar fi fost otrăvit, împușcat sau strangulat.

O investigație britanică din acel moment a constatat că avionul generalului polonez s-a prăbușit din motive necunoscute, probabil pentru că s-a blocat instrumentele de control ale avionului. Cu toate acestea, istoricii au speculat că generalul Sikorski a fost ucis la ordinul lui Iosif Stalin sau al prim-ministrului britanic Winston Churchill, pentru a preveni o ruptură între aliați. Cu puțin timp înainte de a muri, generalul Sikorski a cerut o anchetă după descoperirea cadavrelor a mii de ofițeri polonezi, în gropile comune din pădurile din apropierea lui Katyn (fosta Uniune Sovietică).

Oricum, moartea generalului şi eroului polonez rămâne încă o enigmă nedescoperită a istoriei…

 


Lasă un comentariu