Misterul mormântului lui Genghis Han

2.311 vizualizari

Referitor la moartea lui Genghis Han există mai multe versiuni. Emisarul papei, Piano dei Carpini, întors din Mongolia în 1247, raportează că hanul mongol a fost lovit de trăsnet. Cronicarii relatează că a fost otrăvit cu o băutură servită de o concubină.

Cea mai des întâlnită versiune spune însă că hanul a murit de hemoragia internă pricinuită de o cădere de pe cal. Venit pe lume cu un cheag de sânge strâns în pumn, Genghis Han a murit deci prin sânge, după ce a vărsat din belşug sângele altora.

Trupul mumificat i-a fost înfăşurat în cinci bucăţi de pânză de culori diferite, simbolizând cele cinci direcţii ale spaţiului, şi închis în cinci sicrie. A fost dus în ţara tătarilor, în masivul Burqan-Qaldun, lanţul muntos Kentei de azi, în regiunea izvoarelor celor Trei Fluvii. Marele Han a fost îngropat la poalele unui copac, într-o groapă uriaşă în care a fost înălţat cortul său, înţesat cu hrană; nu se ştie precis dacă servitorii şi caii săi au fost sacrificaţi cu această ocazie. Locul mormântulu a fost ţinut secret; se spune totuşi că există anumiţi mongoli care păstrează secretul de mai bine de opt veacuri şi încă mai circulă legende despre blestemele care se vor abate asupra celor care vor încerca să profaneze mormântul.