Marele inventator Edison a văzut raiul?

314

Cred că mulţi au auzit de celebrul inventator Edison, cel care a fost inventatorul, printre altele, al telefonului şi al becului electric. Însă, puţini ştiu de întâmplarea ciudată de la moartea sa. În august 1931, slăbit şi incapabil să se mai hrănească de câteva zile, a leşinat în camera de zi.

În zilele care au urmat, mintea lui Edison, cândva riguroasă şi lucidă, a început să se înceţoşeze, iar preşedintelui Hoover i s-a comunicat că naţiunea îl va pierde în scurt timp pe cel care a contribuit la introducerea erei tehnologice în America. Pe 15 octombrie, Edison a intrat în comă, zăcând aproape mort vreme de două zile. Reporterii aşteptau pe pajiştea din faţa casei un semn, ce a apărut la ora 3,24, în noaptea de 18 octombrie: toate luminile din dormitorul său au fost aprinse. Cu o zi înainte el îşi deschisese ochii şi, privindu-şi soţia, pe Mâna, i-a murmurat ultimele sale cuvinte: “Este foarte frumos acolo!”.

Această frază a fost comentată mult, poate chiar excesiv. După moartea sa, mulţi au interpretat-o ca pe o referire clară la viaţa de dincolo. Edison, un om cu o clarviziune de netăgăduit, văzuse chiar mai departe şi relatase despre marea invenţie a lui Dumnezeu, raiul.

În anii ’70, când aşa-numitele experienţe din preajma morţii – povestiri ale oamenilor resuscitaţi din moarte clinică – se bucurau de o popularitate crescută, citatul lui Edison a fost oferit ca o nouă confirmare a faptului că un muribund poate, prin intermediul unei stări alterate a conştientei, să zărească tărâmul de dincolo. Totuşi, atunci când Thomas Edison, aflat pe moarte la vârsta de 84 de ani, s-a trezit pentru câteva momente din comă şi a vorbit, el privea în acel moment pe fereastra dormitorului său către valea din apropierea casei sale. Era o privelişte care îi plăcea mult şi pe care o contemplă frecvent, lăudându-i chiar frumuseţea naturală. Soţia sa a considerat că ultimele cuvinte ale lui Edison erau pur şi simplu un nou compliment la adresa peisajului pământesc: “Este foarte frumos acolo!”. Mulţi dintre cei care au privit de atunci pe acea fereastră au fost de acord că priveliştea este încântătoare, însă au considerat că această senzaţie este prea lumească pentru un geniu aflat la un pas de moarte. Iar dacă Edison s-a referit la altceva… ei bine, vom hotărî singuri asta, mai devreme sau mai târziu.