Corneliu Zelea Codreanu a fost o figură proeminentă în perioada interbelică, el fiind cel care a condus mişcarea legionară până în 1938, când a fost asasinat în închisoare, la ordinul regelui Carol al II-lea.
Corneliu Zelea Codreanu, care se declara patriot şi un român autentic, a fost acuzat că nu ar fi chiar atât de român. Astfel, în procesul din 1938, procurorul spune despre Corneliu că ar fi de origini străine, fiind „fiul lui Zelinzki si al Elizei Brauner”. Nici Zelinski şi nici Brauner nu pot fi nume româneşti.
Dar, care este adevărul? Familia lui Corneliu îşi are originea în Bucovina. Străbunicul se numea Simion Zilinschi şi a decedat pe 8 februarie 1887. Străbunica, Axenia Zilinschi, a decedat în 4 mar. 1899 în vârstă de 63 de ani. Amândoi au fost creştini ortodocşi, de naţionalitate poloneză (aşa cum spune şi numele). Din această căsătorie a rezultat un fiu, Nicolai Zilinschi, născut în 2 dec. 1853, crestin ortodox, căsătorit în data de 15 ian. 1878 cu Agafia Antec, fiica lui Lorenti Antec si a Mariei, fiica lui Giorgiu Condac. Din această căsătorie a rezultat unicul fiu, născut în 10 aug.1878, Ioan Zilinschi, care ulterior îşi va schimba numele în Ioan Zelea Codreanu (prin decizia publicată în Monitorul Oficial din 6 mart.1922).
Ioan Zilinschi se va căsători cu Lisaveta (Elisabeta, ulterior Eliza) Brauner, creştin-ortodoxă, fiica lui Carol Brauner şi a Mariei, cu nume de familie necunoscut. Carol Brauner era se pare originar din Moravia. Amândoi părintii erau creştini ortodocşi. Carol Brauner era fiul unui anume Adolf Brauner şi al Elizei Czerny, de origine cehă, din com. Bosance (Bosancea de fapt, azi Bosanci, jud. Suceava). Din căsătoria lui Ioan Zilinschi cu Eliza Brauner s-a născut Corneliu Zelea Codreanu, născut pe 13 septembrie 1899 la Huşi.
Aşadar, Corneliu Zelea Codreanu provenea dintr-o familie românizată de polonezi şi cehi.