Site de secrete, stiinta si metafizica

Incredibil! Priviţi cum funcţionează “Scriitorul”, primul robot programabil construit acum 240 de ani!

2 10

robotul scriitorulCredeţi că roboţii moderni sunt produşi doar de tehnologia prezentă? Vă înşelaţi. Poate cel mai incredibili robot construit vreodată de mâna omului a fost realizat în urmă cu 240 de ani! Proiectat în anii 1770, acest incredibil robot denumit simplu “Scriitorul” a fost creaţia ceasornicarului Pierre Jaquet-Droz, cu ajutorul fiului său, Henri Louis şi a lui Jean Frederic Leschot.

Jaquet-Droz a fost unul dintre cele mai mari designeri de automate care a trăit vreodată, iar “Scriitorul” este considerată piesa sa de rezistenţă. Privită din afară, dispozitivul pare extrem de simplu: o păpuşă de lemn mică, care ţine în mână un condei simplu. Dar, în spatele “păpuşii” se ascunde o minunăţie inginerească: peste 6.000 de componente create manual şi toate puse în acţiune pentru a crea o maşinărie deplină, complet programabilă, mulţi considerând-o ca fiind cel mai vechi exemplu de computer-robot. Totul a fost făcut la detalii atât de precise, încât acest robot nu poate decât să-ţi stârnească admiraţia!

“Scriitorul” este capabil să scrie pe hârtie orice text ce conţine până la 40 de litere; programarea textului este schimbată foarte rar: una dintre ultimele texte au fost realizate în onoarea preşedintelui francez Francois Mitterand. Textul este codat pe o rotiţă, unde caracterele sunt alese una câte una. Robotul-scriitor foloseşte o pană de gâscă pentru a scrie pe hârtie, pană ce este înmuiată cu cerneală din când în când; “Scriitorul” mai efectuează şi o mişcare de scuturare a penei, pentru a preveni împrăştierea cernelei. Ochii robotului urmăresc textul scris, iar capul i se mişcă atunci când ia nişte cerneală.

robotul scriitorul 2

După acest robot, s-au inspirat producătorii marii producţii cinematografice “Hugo” (2011). Incredibil!

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie