Incredibil! Priviţi cum funcţionează „Scriitorul”, primul robot programabil construit acum 240 de ani!

3.774 vizualizari

robotul scriitorulCredeţi că roboţii moderni sunt produşi doar de tehnologia prezentă? Vă înşelaţi. Poate cel mai incredibili robot construit vreodată de mâna omului a fost realizat în urmă cu 240 de ani! Proiectat în anii 1770, acest incredibil robot denumit simplu „Scriitorul” a fost creaţia ceasornicarului Pierre Jaquet-Droz, cu ajutorul fiului său, Henri Louis şi a lui Jean Frederic Leschot.

Jaquet-Droz a fost unul dintre cele mai mari designeri de automate care a trăit vreodată, iar „Scriitorul” este considerată piesa sa de rezistenţă. Privită din afară, dispozitivul pare extrem de simplu: o păpuşă de lemn mică, care ţine în mână un condei simplu. Dar, în spatele „păpuşii” se ascunde o minunăţie inginerească: peste 6.000 de componente create manual şi toate puse în acţiune pentru a crea o maşinărie deplină, complet programabilă, mulţi considerând-o ca fiind cel mai vechi exemplu de computer-robot. Totul a fost făcut la detalii atât de precise, încât acest robot nu poate decât să-ţi stârnească admiraţia!

„Scriitorul” este capabil să scrie pe hârtie orice text ce conţine până la 40 de litere; programarea textului este schimbată foarte rar: una dintre ultimele texte au fost realizate în onoarea preşedintelui francez Francois Mitterand. Textul este codat pe o rotiţă, unde caracterele sunt alese una câte una. Robotul-scriitor foloseşte o pană de gâscă pentru a scrie pe hârtie, pană ce este înmuiată cu cerneală din când în când; „Scriitorul” mai efectuează şi o mişcare de scuturare a penei, pentru a preveni împrăştierea cernelei. Ochii robotului urmăresc textul scris, iar capul i se mişcă atunci când ia nişte cerneală.

robotul scriitorul 2

După acest robot, s-au inspirat producătorii marii producţii cinematografice „Hugo” (2011). Incredibil!