Fantomele, fenomenele parapsihologice şi coincidențele sunt semne ale faptului că noi toţi trăim într-o simulare pe calculator?


Imagine: goodfreephotos.com (Commons Creative – free)

Doi oameni de știință cred că au dovezi care arată că noi toţi trăim în Matrix. Ideea că omenirea ar putea trăi într-o simulare computerizată a fost explorată de-a lungul timpului, în special în filmul „The Matrix”, dar cât de plauzibil este acest concept?

Dar, dacă am trăi într-o realitate simulată, am fi chiar în stare să observăm diferența? Este o idee care a fost discutată recent de Julian Keith și Curry Guinn – doi profesori ai Universității din Carolina de Nord, ale căror cercetări s-au concentrat pe conceptul de realitate și modul în care îl percepem.

Când vă gândiți la simulări pe computer, se ştie că omenirea a făcut deja salturi tehnologice extreme într-un spațiu de timp relativ scurt. Priviți jocurile video de astăzi și comparați-le cu jocurile video din anii ’70 – imaginați-vă ce fel de lumi virtuale vor fi posibil să fie generate mii de ani de acum încolo. Mai devreme sau mai târziu, nici măcar nu vom putea spune diferența dintre simulare și realitate.

Există o idee propusă anterior, în special de către miliardarul Elon Musk, preşedintele executiv al lui SpaceX, care susține că există o șansă extrem de mare ca în prezent să trăim într-o simulare computerizată. Dar, potrivit profesorului Guinn, este posibil să existe deja dovezi în acest sens: „Erori în sistem. Fenomene de deja-vu, cum ar fi în filmul „Matrix”, când un personaj vede o pisică traversând în mod repetat o ușă, pot constitui şi ele erori în sistem. Fantomele, fenomenele parapsihologice, coincidențele – pot fi alte erori.”

S-a sugerat chiar că ar putea exista simulări în cadrul simulărilor – ceea ce înseamnă că, dacă ne-am trezi dintr-o simulare, am putea trece într-o simulare de nivel superior al lanțului de realități.