Se ştie că există un zvon în lume precum că producătorii de ketchup ar pune…sânge de păduchi în acest produs pentru a-l face aşa de roşu! Producătorii resping vehement această afirmaţie. În realitate, pigmentul roşu de coşenilă s-a obţinut între timp şi pe cale sintetică şi nu constă întotdeauna din femele de coşenilă uscate şi măcinate. Se poate stabili cu uşurinţă dacă ketchup-ul, campari, carnaţii, marmelada, dulciurile sau ceva asemănător sunt colorate cu păduchi. E 120 reprezintă păduchiele de coşenilă, iar E 124 înlocuitorul sintetic.
De altfel, ketchup-ul nu a fost inventat în S.U.A., ci în Orientul îndepărtat. A fost importat în secolul XIX, ca „ke-tsicp”, de către imigranţii chinezi. Henry John Heinz (1844-1919) a fabricat ulterior sosul roşu.
Din 2008, cercetam si cautam adevarul in domenii precum istoria, religia sau metafizica. Am publicat peste 15.000 de articole; munca este imensa, dar si costurile aferente sunt foarte mari. Publicitatea Google Adsense nu acopera toate costurile, iar pentru a continua munca si proiectul, avem nevoie de ajutorul vostru. Orice donatie conteaza, indiferent de suma. Toti banii stransi se vor duce catre acest proiect, dar si pentru cercetarea unor subiecte controversate din istorie, inclusiv cercetari genealogice. Va multumim din suflet!
DONATI prin PAYPAL:
DONATI prin CONT BANCAR (ING BANK):
- Cont LEI: RO53INGB0000999917643869
- Titular: ASOCIATIA GENIA - GENEALOGIE SI ISTORIE CUI:51669957
- Email: contact@genia.ro
- Nr.inregistrare Min.Justitiei: 1036/A/2025