Enigmaticul semnal radio rusesc UVB-76 derutează în continuare lumea

2.826 vizualizari

În 2010, scriam un articol – Misteriosul semnal radio rusesc UVB-76 a murit! – despre un semnal radio rusesc misterios, UVB-76, care este acordat pe frecvenţa de 4625 kHz.

Mai este cunoscut în rândul radioamatorilor ca fiind “The Buzzer” (adică “Bâzâitorul”). El emite un ton scurt, monoton, cu o frecvenţă medie de 25 de tonuri pe minut, 24 de ore din 24. Bâzâitul are o durată de 0,8 secunde, iar pauza este cuprinsă între 1 şi 1,3 secunde. Cu un minut înainte de a face 1 oră, tonul repetitor este înlocuit de un ton continuu, ce durează exact 1 minut, până când tonul repetitor se reia. Între 07:00 şi 07:50 GMT, staţia radio emite un sunet mai slab, acest lucru datorându-se probabil unei operaţiuni de întreţinere zilnică.

Staţia radio foloseşte ca echipamente de emisie, două transmiţătoare de tip Molniya şi o antenă de aproximativ 20 de metri. Staţia radio se află localizată în localitatea Povarovo (Rusia), ce se află la aproximativ 40 de kilometri de Moscova. Scopul acestei staţii? Există mai multe teorii:
– transmiterea de ordine către unităţile militare şi către centrele de recrutare din districtul militar al Moscovei;
– metoda de înaltă frecvenţă Doppler necesară cercetării ionosferice;
– “Dead Hand Switch” – o operaţiune autonomă pentru a lansa rachete nucleare, în caz că nu mai trăiesc oameni pentru a apăsa butonul nuclear.

Spuneam atunci, în articolul din 2010, că semnalul radio misterios a murit, pentru că nu mai transmitea semnale pe acea frecvenţă, însă se pare că n-a fost aşa până la urmă. După o anumită pauză, semnalul radio UVB-76 şi-a reluat transmisia, pentru că pe 24 ianuarie 2013, de exemplu, a fost transmis următorul mesaj faimos: “Comanda 135 iniţiată”, ceea ce a realimentat speculaţiile că semnalul rusesc are origini militare.

Oricum, cel mai misterios lucru cu privire la el îl reprezintă faptul că el este transmis în continuare dintr-o zonă mlăştinoasă din apropiere de St. Petersburg, dintr-un loc ce pare abandonat, aşa cum se poate observa şi din fotografia de mai jos.